Beri Glej naši heroji

Zmago Petrič – vinar

Slovenija je vinorodna dežela, slovenski vinarji pa se lahko kosajo z najboljšimi pridelovalci vin na svetu

Med prepoznavnimi vinarji pri nas je tudi Zmago Petrič, ki se je vinogradništva lotil drugače kot večina. Trto vzgaja, kot so to počeli naši predniki, njegova vina pa po naravni poti zorijo v pijačo, ki odraža svojo pokrajino.

Zmago Petrič se je z vinogradništvom srečal že v mladosti. Njegov oče je družino preživljal s kmetovanjem, kmetije brez vinograda pa v tem delu Slovenije skoraj ni bilo. Je bilo pa življenje na deželi vse prej kot udobno. “Kmetija je pomenila samo trdo delo. Takrat nismo imeli vinskih pokušin, druženja in gostov iz tujine. To je bilo težko življenje,” nam je povedal Petrič, ki se je kljub očetovim željam odločil, da življenje kmetovalca ni zanj. Namesto vinogradništva se je odločil za gradbeništvo. Iz gradbeništva pa je naprej zaplul v podjetniške vode.


Očetovega vinograda v vsem tem času Zmago nikoli ni opustil. Tam je prideloval vino za ožji krog družine in prijateljev. Iz leta v leto pa se je v njem začela prebujati želja, da bi nadaljeval očetovo delo. “Obiskal sem kar nekaj vinskih dežel po svetu, tam pa sem poskusil veliko dobrih vin. Ves čas sem razmišljal, kaj oni imajo, česar mi nimamo. Zakaj nekje v tujini vinarstvo cveti, medtem ko pri nas pridelava pravih avtohtonih vin celo usiha,” nam je povedal Petrič, ki si je takrat zadal poslanstvo, da pridela vina, s katerimi bo okus svojega domačega kraja predstavil svetu.


Okoli leta 2000 se je Zmago popolnoma posvetil vinu. Razširil je družinski vinograd in začel pridelavo vina. Tega pa se je lotil drugače od večine vinogradnikov. “Izogibal sem se konvencionalni pridelavi vina, saj sem kmalu spoznal, da s takšnim načinom pridelave ne morem tekmovati z večjimi svetovnimi vinarji. Imamo hribe, ekstremne lege, terase in skromno zemljo. Nesmiselno bi bilo, da bi šel na trg z enakim izdelkom kot vsi ostali,” nam je zaupal Petrič, ki vina zdaj prideluje po biodinamičnih načelih.


Biodinamika je najbolj učinkovita in najbolj zahtevna metoda ekološke pridelave, ki temelji na doslednem upoštevanju načel ravnovesja v naravi. Petrič pravi, da ta način pridelave omogoča, da njegovo vino ohrani svojo avtohtonost in značaj. Pri vzgoji trte namreč ne uporablja nobenih kemičnih pripravkov, vino pa prideluje brez aditivov. “Z uporabo laboratorijskih pripravkov vino izgubi svoj pečat. Z dodajanjem tujerodnih vrst kvasovk pa rezultat fermentacije ni avtohtono vino,” je prepričan Petrič. Ves proces od trte do steklenice je zato pri njem kar najbolj naraven. To pa zahteva ogromno znanja, predvsem pa veliko truda.


Petričev vinograd je iz skromnega hektarja z leti zrasel na 13. Na terasah okoli Planine se zdaj bohoti tudi avtohtona slovenska trta, ki je bila pred prihodom Guerilcev za marsikoga nezanimiva. “Škoda bi bilo, da bi te sorte izginile z zemljevida. Naša naloga je, da iz njih izvabimo to, kar nam ponujajo. Ne smemo pričakovati prevelikega pridelka, lahko pa pričakujemo, da bomo za trud nagrajeni z odličnimi vini,” se pohvali Petrič, ki je med pivci postal znan tudi po svojih avtohtonih lokalnih sortah. Guerila zdaj vina prodaja v kar 18 držav, njihova vinogradniška praksa pa je lahko zgled marsikateremu slovenskemu pridelovalcu. Poleg vrhunskih vin biodinamika namreč poskrbi, da vrhunsko ostane tudi naše okolje. Sodelovanje z naravo se očitno splača.

Avtor: Jan Lukanović
Video: Matija Lepoša, Jan Lukanović

Deli:

Za nadaljnje branje...