Beri mal bolj resno

Zlorabe nun prepogosto naletijo na gluha ušesa

Zgodbe, o katerih se dosti govori, a se glede njih zelo malo (ali pa celo nič) ne naredi. Že desetletja poslušamo o božjih služabnikih, ki moč v svoji skupnosti izkoriščajo v svoje podle namene. Po večini pa ostanejo nekaznovani, saj jim ustanova, v kateri delujejo, to dovoljuje. Katoliška Cerkev ima s tem ogromno težav. Ko svoje življenje posvetiš Bogu, ne razmišljaš, da se ti lahko zgodi karkoli hudega. A na žalost se najde kar nekaj sester, ki so bile žrtve spolnih napadov, a so se odločile dogodek oviti v tišino. Dogaja se po vsem svetu, a tokrat so se razgovorile nune v Indiji. Vera, skupnost in hierarhija v katoliški Cerkvi jim onemogoča, da bi o tem prosto govorile.

Foto: Reuters

HIERARHIJA BOŽJIH SLUŽABNIKOV

Associated Press je obiskal samostan v Indiji, kjer se je anonimno pogovarjal z sestrami glede nezaželenih srečanj z duhovniki. Tej naj bi si privoščili mnogo več, kot se za služabnika Boga spodobi. Da si to dovolijo, pove že dejstvo, da je nuna nižje po hierarhiji kot pa duhovnik. A tej niso edini, ki preizkušajo krhkost žensk v črnem. Med spolnimi napadalci se znajdejo tudi škofi, kot je Franco Mulakkala, kateri je zaradi obtožb o večkratnih posilstvih odšel v zapor, a iz njega tudi hitro prišel ven.

MLAJŠE, RANLJIVE, NAIVNE

Moški, duhovniki ali drugi, višji delilci božje besede, se bojda najraje spravljajo na mlajše nune. Take, ki se v samostanu šele iščejo in so zato bolj ranljive in tihe. Ena izmed nun pove, da je neke noči duhovnik potrkal na njena vrata. Ko jih je odprla, je zavohala vonj po alkoholu, zaradi česar je vstop duhovnika odklonila. A možakar je vseeno vstopil notri in jo skušal poljubiti. Nuna ga je le s težavo uspela poriniti ven, zapreti vrata in jih zakleniti. Lahko bi se končalo precej slabše. O dogodku je povedala drugi sestri, pisala je tudi Cerkvi. Nikakor pa o tem ni povedala policiji ali širši javnosti. Zgodilo se je le to, da so duhovnika potihem premestili v drug kraj.

Foto: Reuters

S STRAHOM POVEDATI RESNICO

Spet druga je pripovedovala o tem, kako je nekemu duhovniku na obisku prinesla čisto perilo v njegovo sobo. Ko ga je odložila, naj bi duhovnik pristopil do nje in jo poljubil. Sprva ni razumela, kaj se dogaja in si govorila, da je mogoče to kakšna njihova navada v kraju, iz katerega prihaja. A ko jo je začel močno grabiti in se je dotikati, je razumela, da mora čimprej proč. Starejši sestri je povedala, naj k njemu ne pošilja mladih nun. Tudi ona pa o dogodku ni govorila javno, niti ga prijavila policiji.

KO SE ZGODI NAJHUJŠE

Veliko hujše stvari so se zgodile sedaj 44-letni nuni, katera je bila žrtev spolnih napadov iz strani škofa Franca Mulakkala. Ta je kot glavni predstavnik njihove skupnosti 81 nun tudi obiskoval njihovo domovanje. Pri tem pa naj bi se vedno zatekel k njej. V samo dveh letih naj bi jo posilil kar 13-krat. Ker pisma Cerkvi niso zalegla, je po spovedi in spodbudi enega izmed duhovnikov zgodbo tudi javno povedala in k zadevi je priskočila policija. Škof je pozneje odšel v zapor, a v njem ni bil dolgo, saj mu je bila plačana varščina.

Foto: Reuters

NEENAKOST

Največji problem je razmišljanje ne samo v verski skupnosti znotraj samostana, ampak v skupnosti po celotni državi. Če se nuna zoperstavi duhovniku ali pa celo škofu, se zoperstavi svetemu predstavniku, ki govori v imenu Jezusa. Ženske v Indiji niso dovolj sprejete, da bi jim verjeli kar na besedo. Zato pa so tudi pred dnevi protestirale z duhu enakopravnosti in simbolično naredile kar 587 kilometrov dolg “zid”, ena zraven druge, z roko v roki. Glavni razlog, da nune ostanejo tiho, je potencialni izgon iz Cerkve, iz družine, iz skupnosti. Včasih se od nune lahko izolirajo tudi sestre znotraj samostana. Ker bi zaradi tega ostala popolnoma sama, se raje odloči ostati tiho. Če do napada pride, nune nočejo niti zakričati, saj bi to osramotilo duhovnika. In ker, če do napada pride in nuna izgubi nedolžnost, v samostanu nima kaj početi.

Foto: Reuters

NAJVEČJE ZLO POVZROČA ZASTARELO MIŠLJENJE

Mnogi menijo, da je celibat tisti, ki povzroča tovrstne težave v Cerkvi. Zastarel, predvsem pa seksističen zakon izvira iz 11. stoletja in obstaja zato, ker bi lahko po duhovnikovi smrti imetje podedovala njegova žena. Cerkev bi se morala bolj modernizirati in ne po mentaliteti ostajati v Srednjem veku. S svojimi sporočili še vedno nosi ogromno moči nad verniki. Tej zato po nekaterih delih sveta še vedno jemljejo žensko kot nekaj manjvrednega. Ko je škof, obsojen zaradi večkratnega posilstva, prišel iz zapora, so ga podporniki glasno pozdravljali in toplo sprejeli spet v Cerkev. Sam je izjave 44-letne nune označil za laži, Cerkev pa je pozvala ljudi k preprosti molitvi. Indija še zdaleč ni edina, to se dogaja povsod, tudi po Evropi. Le kdaj se bomo ljudje začeli spoštovati, ne glede na to kdo in iz kje smo?

Foto: Reuters

Avtor: Peter Susič

Deli:

Za nadaljnje branje...