Beri Glej naši heroji

Žiga Komperšek – izdelovalec longboardov

Žiga Komperšek, ki ustvarja pod imenom Murksli, je za drevesa našel novo rabo. Izdeluje longboarde, ki niso dobri le za na cesto, ampak tudi za na steno v dnevni sobi.

Verjetno ga ni heroja, ki ne bi vsaj enkrat ali dvakrat podvomil o tem, da si je izbral pravo karierno pot. Nekatere premamijo službe z dobro plačo, a kaj, ko te ne nahranijo duše. Druge premamijo službe, ki nahranijo dušo, ne pa telesa. Ker od kozmične energije preživi le redkokdo, je na koncu dneva treba nekaj delati.

Žiga Komperšek, Korošec, ki pod imenom Murksli ustvarja skateboarde in longboarde, je eden od tistih, ki svoj prosti čas vlagajo v svojo strast, vmes pa počne še vse preostalo, da preživlja sebe in družino. Je mojster žongliranja prekarnih služb z jasno začrtano vizijo – zgraditi znamko, s katero bo mogoče nahraniti tako denarnico kot tudi duha.

Začelo se je z ljubeznijo do skateboardinga in vsega, kar ta “šport” prinese s sabo. Se pravi dobra družba in bonvivansko življenje, za Murkslija pa še nov hobi. Lomili so se namreč skejti, kosti in srca, gradilo pa se je zanimanje za nekaterim nezanimiv del opreme – deske.

“Že od vsega začetka me je zanimalo, kako so sestavljeni skejti, kako so sestavljene plasti. In če se je vse skupaj začelo z idejo, da bi sam sestavil svojo ‘dilco’, je minilo kar nekaj let, da sem se resnično odločil, da si jo naredim,” svoj začetek opisuje Žiga.

Žiga je literaturo za študij zgodovine počasi zamenjal za lesarske priročnike. Ker izdelovalcev skateboardov pri nas še ni bilo pa je bilo potrebnega veliko eksperimentiranja. “Nekaj izdelovalcev longboardov si pri nas še nekako lahko našel, skateboardov pa ni izdeloval nihče. Skate dilca je tehnično zelo zahtevna za izdelavo, ampak po nešteto polomljenih primerkih mi je uspelo izdelati tudi to,” pravi Žiga, ki si je tako prislužil še vzdevek Murksli (po domače šušmar).

Iz skateboarderskih krogov je Komperšek prešel k longboarderjem, kjer je izdeloval tekmovalne downhill longboarde. Ko so longboardi postali popularni še med civilisti, pa se je Žiga za lep čas zaprl v delavnico, od koder je na ulice spravil celo floto kruzerjev.

Murksli je v tem času dozorel, kot dozori dobro vino. Izdelava je na robu popolnosti. Poleg funkcionalnosti je zdaj, še bolj kot prej, dodelan tudi dizajn. Žiga pravi, da si ne želi več množične proizvodnje, ampak individualno izdelavo. Zdaj ga zanima bolj butičen trg. Izdelava desk za tiste, ki si v resnici želijo nekaj več od potrošne robe. Je pa to dolgoročni projekt, ki od enega samega človeka zahteva veliko energije in znanja.

“V trenutnih razmerah ne gre, da bi živel samo od tega. Opravljaš ogromno različnih poklicev, zato si spelješ vodo na mlin. Ampak to me žene naprej. Na koncu je to edina stvar, ki je pomembna.”

 

Avtor: Jan Lukanović
Video: Gal Ancelj, Matija Lepoša, Jan Lukanović

 

Deli: