Beri neki za možgane za ljudi

Ozdraveli že dve osebi okuženi z virusom HIV

Okužbe z virusom HIV so dosegale svoj vrh v koncu prejšnjega stoletja in za seboj vzele veliko število življenj, tudi zvezdniških. Ozaveščenost o tem, kako okužbo preprečiti, je veliko večja kot takrat. A okužbe se še vedno dogajajo. V primeru slednjega mora okuženi celo življenje jemati posebna zdravila, ki mu sicer omogočajo dokaj normalno življenje, a nikoli popolno. Nobeno od teh zdravil ni namenjeno temu, da bi bolnika povsem pozdravilo, temveč se bolezen le brzda, ima na povodcu. Obstaja pa način, da se virusa HIV popolnoma znebimo. Do sedaj je to uspelo le dvema.

Foto: Timothy Brown je prvi človek, ki se je uspel “pozdraviti” AIDS-a. (Reuters)

KAKO POTEKA OKUŽBA

Mislimo, da vsak razgledan človek ve, kako se virus HIV prenaša in kako možnost okužbe zmanjšati. Virus se v telesu se zelo rad spravi nad T-celice, podvrsto bele krvničke, ki v telesu služi predvsem kot sestavni del imunskega sistema. T-celice imajo na svojem površju encime, ki slišijo na ime CCR5, na katere pa se virus HIV zelo rad prilepi. Na tak način vstopi v T-celico, jo napade in oslabi imunski sistem. Zato morajo biti bolniki posebej pazljivi, da ne staknejo česa hujšega. Prehlad je okej, pljučnica pa je lahko usodna. Zaradi okužbe imajo bolniki tudi večjo verjetnost rakavih obolenj. Pred leti je Timothy Brown, ki je bil okužen s HIV, zbolel še za levkemijo. Ta pa se zdravi s presaditvijo kostnega mozga. In tu se je zgodil hecen preobrat.

Foto: Digitalno pobarvana T-celica (rdeče barve), katera je okužena s virusom HIV (gorčično rumene barve). (Reuters)

ODPORNOST NA HIV?

Obstaja namreč določen procent ljudi, ki si lastijo nekakšno imunost proti virusu HIV. Razlog je genetska mutacija na genu CCR5 delta 32, to pa pomeni, da encim ni več kompatibilen s virusom HIV. To v praksi onemogoča, da bi se HIV zasidral in napadel bele krvničke. Točno to mutacijo je imel darovalec kostnega mozga, ki ga je prejel Timothy in sedaj še nek anonimen Britanec. Po kakšnih treh mesecih od presaditve pa so zdravniki ugotovili, da ni izginil samo rak. Testi niso bili zmožni pokazati niti virusa HIV, kar je zdravnike popolnoma presenetilo. Logika torej narekuje, da je to lahko popolno zdravilo za bolnike z AIDS-om.

Foto: Reuters

WUHU, ZDRAVILO?

Obe zgodbi dokazujeta, da je AIDS mogoče popolnoma pozdraviti. Vseeno pa zdrava pamet pravi, da bolnikom zaradi tega ne bodo množično presajali kostnega mozga ljudi, ki imajo v sebi mutacijo gena CCR5. To bi bilo preveč noro. Presaditev je bila v tem primeru izjema, saj so zdravniki zdravili levkemijo in ne AIDS. Znanstvenikom ta dva primera nakazujeta smer, v katero bi lahko napredovalo zdravljenje. Torej v občutljive vode genskega spreminjanja celic. Natančneje T-celic.

Pa je potem bolnik zares ozdravljen in ne more okužiti nikogar drugega? Po mnenju stroke ne, ker virus, ki nima v telesu kaj počet, gre enostavno ven. A čeprav mutacija na genu CCR5 odlično kljubuje virusu HIV, pa kar na enkrat telo postane izjemno ranljivo proti virusu Zahodnega Nila. Ta se ponavadi prenaša s pikom okuženega komarja, virus pa zaradi toplega podnebja počasi že prihaja tudi v naše kraje. Okužba pri zdravih ljudeh nima bistvenih učinkov, mogoče kakšna vročina. V najslabšem primeru pa povzroči vnetje možgan ali pa meningitis (vnetje možganske ovojnice).

Foto: Reuters

Avtor: Peter Susič

Deli: