Beri mal bolj resno

V želodcu mrtvega kita našli 40 kg plastičnih odpadkov

Ne samo da je prihodnost človeštva črna zaradi podnebnih sprememb, o katerih je imela mladina na Kongrescu prejšnji petek veliko povedati. Da nekaj kot ljudje ne delamo prav povedo tudi ogromni kupi plastike, ki ležijo tako na odpadih, v naravi, ter seveda v morju. Tam je za morske živali zaradi izgleda zelo mikavna, a svojo napako živali spoznajo šele takrat, ko je to prepozno. Spet so našli poginulega kita, ki je v želodcu imel pretresljivih 40 kilogramov plastičnih odpadkov.

Foto: Reuters

NA PLASTIKI SE JE ZAČEL NABIRATI KALCIJ

Na Filipinih so nekje v začetku marca našli poginulega Cuvierjevega kljunatega kita, ki je v želodcu imel ogromno količino plastičnih odpadkov. Na obdukciji, ki jo je opravil morski biolog Darrell Blatchley, so iz želodca potegnili kar 40 kilogramov različnih plastičnih predmetov. 16 vrečk za riž, 4 večje vrečke za pakiranje banan, nakupovalne vrečke, … Na stacionarni plastiki v želodcu se je že začel nabirati kalcijeva vsedlina.

Objavil/a D' Bone Collector Museum Inc. dne Sobota, 16. marec 2019

POGINIL OD DEHIDRACIJE IN PODHRANJENOSTI

Količina plastičnih odpadkov ni šla ne naprej, ne nazaj in je dajala kitu nekakšen občutek sitosti. To je tudi verjeten razlog za smrt, saj je bil kit močno dehidriran in podhranjen. Fotografije iz obdukcije so seveda objavili in s tem opozorili na veliko težavo s plastičnimi odpadki. Na Filipinih imajo na sploh veliko težavo s ravnanjem z odpadki, ki po večini pristanejo v morju. Iz izkušenj znanca je bilo mogoče slišati, da celo turistične ladje odprte vrečke s smetmi mečejo v morje oziroma jih pustijo na obali, kjer jih morje z valovi počasi golta vase.

Foto: Reuters

“V zadnjih 10 letih smo odkrili kar 61 prizadetih kitov in delfinov od katerih jih je 57 umrlo zaradi ribiških mrež, ribolova z dinamitom ter seveda zaradi plastike. 4 od teh živali so bile breje samice. Tako ne more iti več naprej. Filipini morajo spremeniti svoje navade, od otrok dalje, sicer se obeta najhujše,” je Blatchely povedal na CNN. Po raziskavah so Filipini tretji največji onesnaževalec morja s plastiko.

Uredil: Peter Susič

Deli:

Za nadaljnje branje...