Beri mal bolj resno

V 24 urah je FB odstranil 1.5 milijona posnetkov terorističnega napada

Facebook je imel prejšnji konec tedna zelo veliko dela. Na žalost se je to delo navezovalo na teroristični napad, ki se je zgodil na Novi Zelandiji. V njem je napadalec preko družabnega omrežja Facebook v živo prenašal video, v katerem zelo nazorno prikaže svoj strelski pohod. O posnetku je Facebook policija obvestila zelo kmalu po njegovi objavi, od tistega trenutka dalje pa se je Facebook na vso moč trudil zajeziti njegovo širjenje. V roku samo 24 ur je izbrisal oziroma preprečil nalaganje kar 1,5 milijona spornim posnetkom.

Foto: Ljudje polagajo rože žrtvam grozljivega terorističnega napada. (Reuters)

POSNETEK SE JE HITRO RAZVEJAL PO SPLETU

17 minut dolg posnetek so uporabniki hitro pograbili in ga začeli širiti po medmrežju. YouTube, Twitter, Instagram in Reddit so bile le nekatere izmed znanih strani, dasi je teh v resnici mnogo več. Takoj po prijavi spornega posnetka na Facebooku je ta tega izbrisal, ravno tako pa je izbrisal tudi napadalčev profil. “Naša srca gredo k žrtvam, njihovim družinam in skupnosti, ki je bila prizadeta zaradi grozljivega pokola na Novi Zelandiji.”

ODSTRANILI BODO POPOLNOMA VSE

“Policija nas je obvestila o posnetku na naši strani kmalu zatem, ko je bil ta objavljen. Hitro smo odstranili tako posnetek kot strelčev profil. Odstranili smo tako kakršnokoli poveličevanje zločina oziroma napadalca.” “Neprestano se trudimo odstranjevati sporno vsebino, tako s pomočjo tehnologije kot s pomočjo ljudi. V prvih 24 urah smo odstranili kar 1,5 milijona spornih posnetkov.” Zaradi spoštovanja do žrtev dogodka bodo odstranili tudi vsako montažo spornega posnetka, tudi tiste, ki že vsebujejo cenzuro.

DO POPOLNIH REŠITEV JE ŠE DOLGA POT

Še vedno velja, da se družabna omrežja prepočasi odzovejo na pozive k izbrisu. Spomnimo se samo na grozljiv posnetek dve moških, ki sta ravno tako preko Facebooku v živo prenašala brutalni pretep tretje osebe. Facebook v tistem primeru posnetka ni izbrisal več kot 10 ur! Čeprav se situacija počasi izboljšuje in so se veliki družabni giganti že lotili iskanja boljših rešitev, je očitno do teh treba počakati še kar nekaj časa. To je dobro pokazal tudi tokratni primer iz Nove Zelandije.

Foto: Reuters

Avtor: Peter Susič

Deli:

Za nadaljnje branje...