Beri Glej naši heroji

Tina Lebar – molekularna biologinja

Mlada znanstvenica Tina Lebar je pri izbiri poklica sledila svojemu srcu, zdaj pa v laboratoriju Kemijskega inštituta na svojem področju postavlja nove mejnike.

Delo molekularnega biologa je izredno kompleksno, fizično naporno in včasih tudi repetativno. So pa neštete ure v laboratoriju poplačane z vsakim majhnim uspehom. Tina pravi, “da če si s srcem pri stvari, je lahko na videz še tako enolična služba najboljša stvar v tvojem življenju”.

Smo v obdobju, ko strah vzbujajoče veliko mladostnikov le s težavo najde svojo karierno pot. Obstajajo takšni, ki najdejo nekaj, kar jim je načeloma pri srcu, a hitro odnehajo, ko ugotovijo, da bo pred njimi življenje trdega dela. Veliko je takšnih, ki na silo iščejo svojo strast, a je ne najdejo. Nemalo je takšnih, ki hrepenijo le po dobri plači. So pa tudi primeri, kot je Tina Lebar.

Tino so si njeni domači in prijatelji od nekdaj predstavljali kot uspešno odvetnico, zato ji marsikdo ni verjel, ko jim je povedala, da ima bistveno drugačne načrte za prihodnost. Sprva je prevladovalo presenečenje, ko se je odločila za študij mikrobiologije. Sledilo je navdušenje, ko je po končanem študiju domov prinesla še nagrado s tekmovanja iz sintezne biologije iGEM. Zdaj pa vlada že kar vsesplošno spoštovanje, saj je na domačih tleh dr. Tina Lebar v razmeroma kratkem času pridobila sloves vizionarke sintezne biologije.

Tinino področje je torej sintezna biologija. To je področje, ki se ukvarja s programiranjem celic in je trenutno eno najatraktivnejših in najhitreje razvijajočih se področij v znanosti. Sintezni biologi spreminjajo celice, tako da jim dajejo nove funkcije oziroma lastnosti, ki v naravi ne obstajajo – to pa lahko s pridom koristijo številne panoge, od industrije do medicine. Delo je izredno kompleksno, zahteva pa veliko potrpljenja. Tina pravi, da je uspešnih le okoli deset odstotkov poskusov, zato moraš biti tip človeka, ki uživa ob reševanju težav.

In Tini reševanje težav očitno res leži, saj je rezultate svojih raziskav objavila že v uglednih znanstvenih revijah, za svoja prizadevanja pa prejela številne nagrade. Med drugim je celo prejemnica prestižne štipendije programa Unesco – L’Oreal za “ženske v znanosti”. A kot pravi sama, se v znanost ni podala zaradi prestiža, niti zaradi denarja. Žene jo predvsem misel, da s svojimi dejanji lahko človeštvo dejansko premakne korak naprej.

Vse uspehe Tina pripisuje enemu samemu dejstvu, in to je, da se je v življenju odločila za nekaj, kar jo dejansko izpopolnjuje. Vrhunski rezultati zahtevajo veliko odpovedovanja in po njenih besedah bi težko vztrajala pri nečem, kar ji ne bi dalo predvsem osebnega zadovoljstva. “Če najdeš takšno stvar, ki je poleg službe tudi tvoj hobi, si zmagal v življenju.”

Avtor: Jan Lukanović
Video: Gal Ancelj, Jan Lukanović

 

 

 

Deli:

Za nadaljnje branje...