Beri Glej naši heroji

Tina Koder Grajzar – oblikovalka avtorske idrijske čipke

Čipkarstvo je zagotovo ena naših najbolj prepoznavnih obrti, čipke pa že stoletja navdušujejo ljubitelje ročnega dela

Oblikovalka Tina Koder Grajzar se s to obrtjo ukvarja že vse življenje. V svojem ateljeju združuje tradicijo z modernim, kleklja pa vse od nakita do dekorativnih predmetov.

Idrijčanka Tina Koder se je s čipkarstvom srečala že v rani mladosti. Njeni starši so se ukvarjali z oblikovanjem izdelkov iz idrijske čipke, Tini pa je čipkarstvo z leti prišlo v kri. Po končanem študiju oblikovanja tekstilij in oblačil se je zato odločila, da se bo tudi sama profesionalno posvetila čipkarstvu, le da bodo njene čipke nastajale na malce drugačen način.

Tina izdeluje avtorske idrijske čipke, kar pomeni, da čipk ne oblikuje na podlagi tradicionalnih vzorcev, pač pa je vsak vzorec Tinino avtorsko delo. Tudi pri sami izdelavi čipk se ne omejuje na bel in naraven lan ter bombaž, ampak dela s široko paleto barv in materialov. Edino, kar ji narekuje način dela, je tehnika izdelave, saj Tina pri izvedbi še naprej uporablja nabor tehnik idrijske čipke. Oblikovno so njene čipke torej avtorske, izdelava pa je tista, ki jim daje tradicionalen pridih.

Čipka je za Tino neke vrste izrazno sredstvo. Izdelki pogosto izhajajo iz njenega dojemanja današnjega načina življenja. Ne ozira se na simetrijo, prevladujejo mehke organske oblike, vzorci pa se ne ponavljajo. Tina pravi, da obliko izdelka vedno prilagaja njegovi uporabi, izdeluje pa vse od šalov, torbic, nakita, dodatkov za oblačila do dekorativnih predmetov. Njene čipke so izredno premišljeni mojstrski izdelki, ki jih je mogoče videti tudi na svetovnih modnih brveh.

Čipkarstvo zadnje čase doživlja preporod. Privlači vedno več ljudi, saj je postalo neke vrste sproščujoč hobi, ki ponuja veliko ustvarjalne svobode. Tina poleg kreativnega dela zato vodi tudi čipkarske delavnice, kjer rokodelske navdušence uči risanja vzorcev in osnov klekljanja čipk. Svoje znanje te tradicionalne obrti tako prenaša na naslednje generacije, s svojimi izdelki pa čipko postavlja v 21. stoletje.

Avtor: Jan Lukanović
Video:Gal Ancelj, Jan Lukanović

Deli: