Beri skretno branje za ljudi

Stotnica Marvel: miks akcije, humorja in luknjaste zgodbe

Zaradi same kontroverznosti filma in, po internetu sodeč, potencialno prikrite feministične propagande, sem si na predpremieri filma Stotnica Marvel predstavljal, da bom sigurno zagledal vile ali pa nekoga, ki jezno brusi nož. Pričakal pa me je le spodoben akcijski film, ki je z razliko nekaterih glasnih vzdihov iz publike bil dovolj zanimiv, da se mi med gledanjem ni hotelo zehati. Pa čeprav sem bil cel dan poprej v službi. To je kar dobro! A nikar prehitro z zaključkom.

Foto: Ben Mendelsohn igra v filmi glavnega negativca. (Rreuters)

AVENGERS: THE BEGINNING

Film je v bistvu origin story o Stotnici Marvel. Govori torej o tem, kako je Carol Danvers dobila svoje supermoči. No, film se začne tam, ko Carol svojo moč že ima, a se ne spomni, kako jo je dobila in niti kako jo brzdati. Pri tem ji pomaga Yon-Rogg (Jude Jaw), kateri jo trenira v sposobno vojakinjo. A že na prvi misiji gre vse narobe in Carol ugrabi sovražno pleme. Že res da ji uspe pobegniti iz njihove vesoljske ladje, a ponesreči pristane na njej neznanem planetu. Mi ta planet poznamo pod imenom Zemlja. Čas: enkrat leta 1995.

BAD MOTHERF*CKER

To seveda pomeni, da je film poln nostalgije in komičnih trenutkov, ker se Carol pač ne znajde dobro v naših devetdesetih. Spoznamo tudi računalniško pomlajenega bad motherf*ckerja Furyja (Samuel L- Jackson), brez katerega bi bil film enostavno beden. Ker je Carol za petami sovražno pleme, ki se zmore spreminjati v druga živa bitja, se ta poveže s Furyjem. Skupaj se odpravita povezovati fragmentiran Carolin spomin ter dokončno ugotovita, kdo sploh Carol je. Nikakor ne smem pozabit zelo pomembnega tretjega člana posadke, mačka po imenu Goose.

Foto: Ta tip ne rabi predstavitve. (Reuters)

RAČUNALNIŠKI EFEKTI SO KONČNO ZELO DOBRI

Kot rečeno, film je poln akcije in pretepanja, predvidljivih preobratov in Marvelovskih komičnih trenutkov, ki pač vžgejo. Ja, Fury jih poka kot za šalo. Tudi sam lik Carol je zanimiv. Sassy deklina, ki ji nihče ne bo govoril, česa ne zmore. Nostalgija tudi dobro vžge. Nekatera je sicer omejena bolj na ‘Muriko, ampak napeto čakanje, ko stari Windows 95 dve minuti odpira kratek zvočni posnetek bo vsakega spravil v smeh. Računalniški efekti so vrhunski. Od eksplozij pa do pomlajevalnih efektov na frisu Furyja. Efekt pomlajene kože izgleda tako realistično, da nanj skozi cel film sploh ne daš pažnje. Šele ko nekdo komentira “waw kako mlad izgleda” se zaveš, da ja, pa res!

Foto: Bustle.com

LUKNJAST KO EMENTALER

A ves rompompom in blišč efektov ne more zamegliti dejstva, da gre za precej povprečno zgodbo s precej povprečnim dramskim trikotnikom. Samo ozadje Carol začuda ostane zavito v gosto meglo, saj o njej izvemo bolj malo. Samo to, da so jo kot majhno dekle zafrkavali, ker je hotela početi “moške” stvari. Pa tudi … 7 let je zabila na tujem planetu, ker je očitno v nesreči izgubila popolnoma ves spomin. Tudi o tem planetu izvemo piškav nič. Še manj izvemo o njeni zelo dobri temnopolti prijateljici. Pa tudi o njeni kulski obleki, ki zmore dihat tako pod vodo kot v vakuumu. Vse to se lahko popravi v naslednjih filmih, ampak to ni izgovor. Film je torej 128 minut dolg zato, da kupiš dražjo karto. Ni panike, naj bo dolg 3 ure, samo da bo imel smisel.

Foto: Maček Reggie je glumil mačka Goosa. Kjut. (Reuters)

ZA ZABAVO BO

Tudi Carol sama je v filmu malce zbegana in se še išče. Tako kot tudi mi še vedno iščemo, kam bi ta film umestili. Gre pač za spodoben akcijski film, ki bo zadovoljil vsakega, ki si želi sproščenega večera s frendi in skledo kokic. Bil je pač narejen zato, da se lahko gospodična čimprej pridruži Maščevalcem v poslednjem boju proti Thanosu. Filmi, ki govorijo o začetkih Marvelovskih superjunakov niso bili nikoli neki presežki (ajde, Iron Man je kar hud). Kakorkoli, splača se ga pogledati zaradi hudih efektov, super glasbene podlage in video montaže. Ter zaradi Furyja. Ja, v filmu izvemo tudi kako je dobil idejo za ime “Maščevalci” in kako je izgubil oko. Ampak to so bili tisti trenutki, ko je publika vzdihovala.

Foto: Seveda se film pokloni tudi očetu superjunaštva, Stanu Leeju. Zelo lepa gesta. (Reuters)

Avtor: Peter Susič

Deli: