Beri skretno branje

Starič vs. vsi avtomati v Ljubljani

Želim si, da bi bil tudi jaz lahko tako flegma, kot so nekateri avtomati, od parkirnih do kavnih. Saj avtomati niso nič krivi. Za tistega, ki jih je sprogramiral in nanje nalepil napis »Avtomat ne vrača denarja« pa imam samo en prst. Na eni izmed železniških postaj sem pred kratkim opazil kavomat, kjer lonček toplega napitka, ki si imena kava ne zasluži, stane 1,30 evra. Imaš zdaj pri sebi kovance, s katerimi lahko sestaviš ta znesek? Meni se še ni zgodilo in vsako jutro lahko pred avtomatom srečaš zaspanca, ki ga ne zbudi kofein temveč dejstvo, da mu je avtomat požrl 10, 20, 70 centov. Ob šestih zjutraj pač nihče ne bere drobnega tiska. Dejstvo.

Podobno mene vedno znova iztirijo parkirni avtomati, kjer lahko parking plačaš samo vnaprej, ko nimaš pojma, kako dolgo se bo zavleklo tisto eno pivo s frendi. Ali pa to, da lahko z Moneto zaokrožuješ parkirnino le na polno uro: Za enourni sestanek v centru Ljubljane potrebujem parkirno mesto maksimalno za uro in 10 minut, za kar moraš imeti v žepu točno 80 centov.

5 x 2 EUR != 10 EUR

Dotični parkirni avtomat, ki me je kot zadnji spravil v slabo voljo, sprejema tudi bankovce za 50 evrov. Ta k sreči vrača denar, a le v obliki kovancev. Tokrat mi jih je vrnil 13, ali za skoraj 10 dag zlitin niklja in bakra. Zvok, ki bi si ga želel slišati – ali bolje poslušati – ko bom v casinoju v igralni avtomat vstavil 20 evrov in pritisnil na bet. A ker avtomat ni bil igralni, pač pa parkirni, je zvok jackpota pomenil le, da sem izgubil 20 evrov.

Vsi odličnjaki, ki so v osnovni šoli pri matematiki dobivali petke, bodo verjetno trdili, da je 5 kovancev za 2 evra vrednih enako kot bankovec za 10 evrov. Pa vendar ni. Z desetakom v denarnici hodim okrog nekaj dni, preden ga zdrobim na kovance. Drobiža je zmanjkalo še isti dan. Za sirov burek sem namesto 1,70 evra pustil kovanec za 2 evra. Dva kovanca sta ostala natakarici, ki nama je s frendom postregla popoldansko kavo, enega sem izgubil v avtu, kjer mi je padel iz žepa, zadnjega pa sem vrgel v avtomat s prigrizki na službenem hodniku. Ja, jebena vrečka čipsa se je zataknila. Karma?

 

Avtor: Matej Kirn Starič

Deli: