Beri za ljudi

Spolna bolezen, pri kateri tam dol odmira tkivo

Od osnovne šole naprej nas ozaveščajo o spolnosti, dasi je to doma ali raje v šoli, saj je take stvari poslušati iz starševskih ust sila neprijetno. Pole znanja, čemu je namenjen lulček in čemu lulica, se tema dregne tudi nevarovanega spolnega odnosa. Ne samo, da lahko pri tem pride do zanositve, ampak tudi do prenosa kakšne nadležne bolezni. Če nekdo faše uši še niti ni tako hudo, hujše so tiste, ki puščajo ranice, ki bolijo. Še ena takih bolezni se je začela pojavljati v razvitem svetu, čeprav je bila bolj pogosta v manj razvitih oziroma tropskih predelih sveta, kot so Karibi, Indija, Nova Gvineja,… Ta bakterija naj bi na spolovilu povzročila boleče rane, meso pa naj bi žrlo samo sebe.

NO, HEC, MESO NE ŽRE SAMO SEBE

Bakterija je zvita kot lisica, saj večino časa okuženi ne ve, da jo ima. Prvi znaki so nekakšne bulice, ki na začetku niso preveč moteče, začnejo pa hitro krvaveti, če jih poškodujemo. Če zaradi tega oseba ne gre k dohtarju, potem postane precej boleče, saj se začnejo delati veliko večje rane na penisu, sramnih ustnicah ali okoli ritne luknje. Te rane se večajo in izgledajo precej grdo, tudi zasmrdijo, v primeru nezdravljena pa ostanejo trajne posledice v obliki brazgotin, lahko je uničeno tudi živčevje in posledično spolno uživanje. Nikakor pa ne gre za bakterijo, ki požira meso, ampak poskrbi, da nam odmira. Ampak da to tega pride, moramo biti REEES lenuhi. Zdravljenje pa je enostavno. Antibiotiki pač. Zato v primeru suma, brž do zdravnika. Še posebej, če si je kdo privoščil divje avanture v teh odmaknjenih tropskih krajih.

Foto: En selfie z bakterijo. (Twitter)

PAMET V GLAVO IN ČELADO NA KORENJAKA

Tale spolno prenosljiva bolezen, “donovanosis” bolj učeno rečeno, je sicer zelo redka, ampak pred kratkim jo je staknilo dekle iz Anglije, staro nekje med 15-25 leti. Precej zoprno. Zato kar lepo kondomčke nataknit, ko se podajamo v Indijo, Južno Ameriko, Novo Gvinejo, Avstralijo, Afriko, Karibe,… kakorkoli, povsod si jih nataknite, vam ne bo škodilo. Bolezen je redka, ampak tudi zadetek na loteriji je zelo redek, pa ga vedno nekdo dobi. Just sayin’.

Fotke, kako izgleda, če bolezen dobite, najdete na spletu. Tukaj jih ne bom lepil, če ima slučajno kdo preslab želodec. 😉

Avtor: Peter Susič

Deli: