Beri Glej naši heroji

Slavko Franca – zbiratelj

Kaj imajo skupnega ladja Rex, Rolling Stones in starodobniki? Odgovor je: primorsko legendo Slavka Franco.

Upokojeni pomorščak, strastni zbiratelj, predvsem pa večni roker, je na dvorišču skozi leta postavil pravo malo svetišče Rolling Stonesov, s tem pa je pritegnil pozornost ljudi z vsega sveta. Njegove zbirke so zrcalo Slavkovega življenja, k njemu pa so vabljeni prav vsi, ki delijo njegovo ljubezen do rokovske glasbe.

Slavko Franca je ime, ki ga večina povezuje z muzejem Rolling Stonesov v Portorožu, čeprav to še zdaleč ni njegova edina strast. Z zbirateljstvom se je okužil že zgodaj v življenju, njegova prva ljubezen pa je bila italijanska luksuzna čezoceanka Rex. To so zavezniška letala med drugo svetovno vojno potopila med Izolo in Žusterno, ruševine ladje pa so dolga leta ležale na dnu morja, kjer so burile duhove lokalnih prebivalcev. Mladega Slavka je ladja takrat tako navdušila, da se je po skoraj dvajsetih letih potapljanja in prodajanja kosov z razbitine na koncu odločil za pomorsko kariero.

Enkrat v tem času se je zgodila tudi verjetno prelomna stvar v Slavkovem življenju. Leta 1964 je angleška skupina Rolling Stones izdala prvo ploščo, tri leta pozneje pa je bil Slavko že med prvimi Slovenci na njihovem koncertu v Milanu. V času, ko se je družba delila na privržence Beatlesov in Rolling Stonesov, se je Slavko suvereno odločil za slednje. To pa je bila po njegovih besedah prava odločitev, saj Rolling Stones v nasprotju z Beatlesi enostavno nikoli niso šli iz mode. In če je ljubezen do Rolling Stonesov takrat nehote začel s skromno vinilko, je zbirka predmetov, povezanih z britanskimi rokerji, začela eksponentno rasti.

Slavko je več kot štirideset let delal kot ladijski inženir na tovornih ladjah, prepotoval pa je skoraj ves svet. Med potovanji se je večkrat znašel v nemilosti narave in se iz oči v oči gledal s pirati. Pravi, da se je v teh težkih situacijah najpogosteje zatekel k rokovski glasbi. In prav Stonesi so s svojo glasbo Slavku stali ob strani, ko je bilo najhuje. Tudi zato se je Slavko odločil, da bo Stonesom prišel nasproti, kadarkoli bo to le mogoče.

Med potovanji je Slavko obiskal na desetine njihovih koncertov, zbiral je vse od vstopnic do steklenic vina z njihovo znamko. Pred njim ni bil varen niti noben koncertni plakat, da jih je dobil, je menda celo plezal po javnih razsvetljavah. Doma v Sloveniji je njegova zbirka postala že tako obsežna, da si je v kleti uredil kar majhen muzej. Tega je pozneje tudi odprl za javnost.

Ta muzej pa ni dolgo ostal neopažen. Slavko je namreč v krogih ljubiteljev Rolling Stonesov postal kar nekakšna legenda, osebno je spoznal več članov skupine, z bratom Micka Jaggerja, Chrisom Jaggerjem, pa sta postala celo dobra prijatelja. Tako se je Slavko Franca znašel na naslovnici ameriškega Wall Street Journala, njegov muzej pa so na VH1 razglasili za enega od desetih najbolj odštekanih na svetu.

Slavko pa se ni ustavil. Vzporedno z ljubeznijo do ladje Rex in Rolling Stonesov je vedno več časa začel posvečati še starodobnikom. Zdaj je bil že uveljavljen ladijski strojnik, ki je večji del leta preživel na morju. V mesecih, ko ni bil na plovbi, se je razvajal z restavriranjem starih avtomobilov. V svojem življenju je do popolnosti restavriral tri avtomobile, z enim od njih pa je bil leta 1999 celo državni prvak na reliju.

Slavko pravi, da je zbirateljstvo nekaj, s čimer se rodiš. Za svoje zbirke pravi, da so kar mali muzejčki, kjer vsak od razstavljenih eksponatov predstavlja odlomek iz njegovega življenja. Spomini na otroštvo so vezani predvsem na zbirko knjig, fotografij in ostankov ladje Rex. Njegova garaža izraža njegov poklicni uspeh in ljubezen do vsega starega. Zbirka Rolling Stonesov pa je v bistvu rezultat njegovega burnega življenja. Vsa potovanja, vsa nova poznanstva in prijateljstva, vsi veseli pa tudi žalostni dogodki, vse je na neki način povezano z vsako razstavljeno ploščo, shranjeno vstopnico in podpisano fotografijo.

Avtor: Jan Lukanović
Video: Gal Ancelj, Jan Lukanović

Deli:

Za nadaljnje branje...