Beri Glej naši heroji

Simon Volčič in Jani Anželj – frizerja

Pri modi je pomemben celosten videz – ta se začne že pri laseh.

Simon Volčič in Jani Anželj sta imeni, ki se vse pogosteje pojavljata na slovenski frizerski sceni. Na zemljevid sta se postavila, ko sta v Ljubljani odprla frizerski salon, poimenovan Salon/Off, kjer svojo obrt združujeta z umetniki iz različnih koncev. Njun atelje tako zdaj ne slovi le kot hram lepih las, pač pa tudi kot stičišče ustvarjalcev in ljubiteljev vsega lepega.


Simon in Jani sta svojo frizersko pot začela že razmeroma zgodaj. Od friziranja domačih v kopalnici do eksperimentiranja na kolegih v garaži, sledila je formalna izobrazba, potem praksa, na koncu pa nabiranje izkušenj po raznoraznih salonih doma in v tujini. Vsak zase sta v svojem delu uživala, črpala sta znanje in čakala na priložnost, da se osamosvojita.


Zgodi se leto 2014 in Simonova in Janijeva pot se prekriža oz. kar združi. Na eni od modnih revij sta namreč spoznala, da imata zelo podoben odnos do dela in zelo podobne želje za prihodnost, sodelovanje pa je bilo edina logična odločitev. Štiri leta kasneje odpreta Salon/Off, ta pa v pičlih nekaj mesecih dobi precejšne število podpornikov, saj na razmeroma zatohlo slovensko sceno prinese še kako pomemben svež veter.


“Najin cilj ni bil odpreti klasičen frizerski salon,” nam je povedal Simon. “Želela sva se povezati z mladimi kreativci, zato sva se odločila, da bo prostor služil tudi kot galerija, kjer bova prirejala evente.” In prav ti se od odprtja naprej pri Simonu in Janiju pridno vrstijo. Sodelujeta namreč z različnimi modnimi oblikovalci, fotografi, maskerji in umetniki, prireditve pa služijo kot predstavitev skupnega ustvarjanja.  “Je pa to v prvi vrsti še vedno prostor za lase,” pripomni Jani. “Salon je odraz tega, kako midva gledava na frizerstvo. To ni izključujoča obrt, pač pa nekaj, kar lahko združuje vse umetniške duše.”


Salonsko frizerstvo je za Janija in Simona glavni posel, modne revije in slikanja pa so le dodana vrednost k poklicu. Pri salonskem delu po Janijevih besedah brez občutka za ljudi ne gre. Frizura konec koncev sporoča strankin značaj in napake te kmalu stanejo dobrega ugleda.


Stranko najprej ocenita po videzu, nato pa skozi pogovor ugotovita, kakšno frizuro si sploh želi. “Včasih stranko najprej vprašam, česa si ne želi. To je velikokrat lažje, kot če jo vprašaš, kaj si želi, a tega potem ne zna dobro ubesediti. Takrat je najhuje,” nam je povedal Simon. Je pa tega vedno manj, priznavata frizerja.


“Stranka ti po navadi pokaže sliko z enega od družabnih omrežij in reče: ‘To hočem.’ Včasih je to dobra stvar, včasih pa tudi ne, ker so nekatere želje neverjetno kompleksne, alternative pa ne pridejo v poštev. Tukaj se pozna, ali si šel k dobremu frizerju, ki obvlada različne tehnike, ali pa boš šel domov s kapo na glavi,” se pošali Jani. A to se v njunem salonu ne dogaja, saj sta si fanta že prej nabrala toliko izkušenj, da te nevarnosti ni.


Simon in Jani sta od odprtja salona skoraj brez prestanka v akciji, saj imata še veliko načrtov za prihodnost. Simon pravi, da je kratkoročni cilj, da z maksimalno dobrimi frizurami očarata širšo javnost. Jani pa nam je povedal, da je za dolgoročne cilje ena glavnih stvari izobraževanje. “V prvi vrsti želiva s Simonom nabrati čim več znanja, potem pa bi to znanje rada prenašala naprej na mlajše generacije frizerjev.” Salon/Off je zdaj zgled dobre poslovne prakse in fanta računata na to, da se bo v prihodnosti ta model le še dodatno razširil. Tako bosta na slovenski sceni pustila tudi svoj pečat.

Avtor: Jan Lukanović
Video: Gal Ancelj, Jan Lukanović

 

Deli: