Beri skretno branje

Otrok, ki ga je donosila ženska, ki ni njegova mati

V dobi, ko so ljudje vedno bolj zmedeni glede svojih spolov, velja še vedno biološko pravilo, da lahko le moški spermij in žensko jajčece začne novo življenje. Glede načinov, kako do tega priti, pa smo lahko malce bolj kreativni. Ne govorim o različnih seks položajih, temveč o tem, da ni nujno, da nekdo nekaj nekam vtakne, da se zgodi čudež. Za umetno oploditev ve že vsak. Nekaj podobnega so naredili tudi v tem primeru, a zanimivo je to, da je otroka donosila ženska, ki sploh ni bila otrokova mati.

Foto: Bliss je črnolaska, Ashleigh pa blonda. (Dfw.cbsocial.com)

ALI PAČ?

Ugh, kar se tiče točnih oznak, postanejo stvari malce komplicirane, saj so teoretično obe ženski materi istega otroka. No, kar od začetka. Ashleigh in Bliss sta skupaj že veliko let, pred par leti pa sta se tudi poročili. Želja, da bi skupaj imele tudi otroka, je bila velika. Sicer malce hecno, ampak najbolj si je lastnega otroka želela Bliss, ki pa hkrati ni hotela, da bi tega otroka donosila. Mogoče si ni hotela pokvariti postave, kdo ve. V glavnem, odkrila je nek program Effortless Reciprocal IVF, ki omogoča, da se sicer žensko jajčece oplodi z donatorjevo spermo, ampak da se za inkubacijo uporabi kar materino vagino in ne laboratorija. Bliss je v tem primeru posodila svoje jajčece, ki so ga oplodili in ga v kapsuli vstavili v njeno vagino. Ker pa Bliss ni hotela biti noseča, so zarodek iz nje »premaknili« v Ashleigh. Ta je medtem prestala hormonski tretma in zadeva se je izkazala za uspešno. Ashleigh je postala noseča.

Foto: Abcnews.go.com

KDO JE PRAVA MATI?

Istospolni partnerji imajo par logičnih rešitev za primere, ko si želijo otroka. Lahko ga posvojijo, lahko pa donirajo svoj genetski material, s katerim se nekdo potem oplodi. Tretma predvidevam ni bil razvit za istospolne partnerje, ampak mogoče za primere, ko ženska ne more nositi otroka in to nalogo prevzame nekdo drug. Otrok tako nosi lastnosti obeh staršev, pa čeprav je ta rastel v tretji osebi. Gre za prvi takšen medicinski dosežek in ponuja veliko novih možnosti. Če se vrnemo spet k Bliss in Ashleigh… Bliss je njegova biološka mati, Ashleigh pa ga je ves ta čas nosila pod srcem. Kdo je torej prava mati?

Foto: Abcnews.go.com

Avtor: Peter Susič

Deli: