Beri za ljudi

Neskončna maša proti deportaciji armenijske družine

Da ljudje odhajajo iz svoje rojstne dežele, obstaja več razlogov. V veliki večini odhajajo zaradi boljšega življenja, iščoč bolje plačane službe in boljše kakovosti življenja. Nekateri zbežijo stran zaradi vojne, nekateri pa so tako rekoč politično ali družbeno preganjani in morajo zbežati, saj obstanek v njihovi državi pomeni zapor, če ne celo smrt. Podobne razloge je imela družina Tamrazyan iz Armenije, ki je leta 2009 pribežala na Nizozemsko. Svoje mesto so našli v obmorskem kraju Katwijk, kjer so jih zelo lepo sprejeli. Vsa ta leta so tudi aktivno sodelovali v cerkvi in bili včlanjeni v cerkveno skupnost Gereformeerde Kerk. Živeli so v lokalnem centru in čakali na azil. A po skoraj 9 letih čakanja so jim oblasti poslale obvestilo, da jih bodo deportirali nazaj v Armenijo. Skupnost se je dvignila na noge.

En vanavond samen met ruim 20 Woerdenaren een bijdrage geleverd aan de marathonkerkdienst in Den Haag in het kader van…

Objavil/a Joost Schelling dne Torek, 20. november 2018

NESKONČNA MAŠA

A ne v smislu množičnega protesta, temveč se je zadeve lotila zelo umirjeno in premišljeno. Glede odločitve so se seveda pritožili, ampak preden se zadeva ponovno razreši, lahko traja še nekaj časa in v tem času lahko družino še vedno deportirajo nazaj. Zato se je Bethelova cerkev v Haagu odločila, da jima bo organizirala neskončno mašo. Zakaj? Ker po nizozemskem zakonu policija ne sme vstopati v cerkev in izvajati ukaze medtem, ko v njej poteka obred. Odziv javnosti je bil ogromen, skupaj so pristopili tudi različni duhovniki, ki sedaj neprestano izvajajo mašni obred. Tega so začeli izvajati 26. oktobra in do sedaj je preteklo že 700 ur. Družina je nad storjenim izjemno ganjena.

UPANJE OSTAJA

Tamrazyanovi imajo tudi 3 otroke, eden od njih, 21- letna Hayarpi, je na Twitter tudi objavila posnetek, kjer razloži njihovo situacijo. Skupnost ju noče dati zaradi dveh razlogov: očetu v domovini grozi smrt, celotna družina pa se je v lokalni skupnosti že povsem integrirala, še posebej otroci. Zato so tudi že pozvali nekatere politike, da naj ponovno razmislijo o odločitvi države. Mašniki bodo tako še naprej nadaljevali svoje maše in upali na dobrosrčnost ljudi, ki bodo na te maše hodili. Družina tudi sedaj sprejema donacije v obliki hrane, saj so tako rekoč zaprti znotraj cerkve. Nekateri, ki so za situacijo izvedli iz družabnih omrežij, že zaradi firbca hodijo k maši in vsem se zdi gesta zelo lepa. Največji problem so tisti begunci, ki se nočejo asimilirat. Ta družina pa se je dobesedno zlila s skupnostjo in bila toplo sprejeta, drugače je ne bi hoteli obdržati. Pa tudi, kako je mogoče, da sodni mlini meljejo tako dolgo, da ti po devetih letih povejo svojo odločitev. Bolano.

Avtor: Peter Susič

Deli: