Beri scena

Metelkinih 25 in cel vikend žuranja

Ta vikend je Metelkova praznovala svojo 25. letnico odkar so, sedaj že Metelkove starešine, sklenile, da bodo prostor izoblikovale v kraj, kjer bo tudi drugačne vrste umetnost dobila svoj dom. Metelkova je enostavno eden bolj raznolikih placov v Ljubljani in se lahko pohvali z bogato kulturo ter širšo prepoznavnostjo. Ko se včasih pogovarjaš s turisti, tudi takimi iz Amerike, jih ima večina na seznamu tudi ogled tega zanimivega trga, če bi lahko temu tako rekel. To je kraj, kjer vsak klub ponuja nekaj svojega in se ne ubada z urbanističnimi pravili izgleda, temveč lahko domišljiji prepusti svojo pot. Zato je bilo moje prvo srečanje z Metelkovo pred sedmimi leti kar malce skeri. A silne abstraktnosti se navadiš in hitro postane zanimiva.

VIKEND POLN DOGAJANJA

Teh starešin ni več in vajeti so prevzeli mlajši predstavniki, a ideja teče dalje in prav je tako. Obletnica se je raztegnila čez 3 večere in vsak klub je ponujal nekaj svojega. Našla se je žurka za ljubitelje elektronike, metala, punka,… V iskanju piva sem uletel v klub, kjer so recimo brali poezijo. Jalla Jalla, kljub požaru pred par meseci, ni ostala tiho in je med prvimi ponudila dogajanje v obliki čarovniških trikov in akustičnega koncerta kantavtorja ni beatboxerja. Za še večje popestritev dogajanja so sredi Metelkove prižgali velik krog iz žagovine, v njem pa so artisti vrteli ognjene palice. Pogumno od Jalle Jalle glede na to, da bi si človek mislil, da je ogenj od sedaj naprej njihov sovražnik.

BREZ TEŽAV NE GRE

Se pa Metelkova zaveda tudi svoje problematike, svoje ranljivosti. Vedno se najde nekdo, ki mu kaj ni prav. Tudi taki, “neuravnovešeni”. Taki potem počnejo probleme, kot je recimo bil požig Jalle Jalle, zaradi katerega so bili vsi predstavniki klubov šokirani. Priznajo tudi, da je včasih bilo več povezanosti med njimi. Letos se recimo niso mogli zmeniti za enotno vstopnino, s katero bi vsak lahko obiskal vse, tako so nekateri klubi bili zastonj, drugi pa plačljivi. Velik problem je tudi povezovanje Metelkove z drogami, čemur pa so predstavniki klubov strogo proti. Na eventu je bilo mogoče najti letake, ki so sporočali “NE KUPUJ DROGE NA METELKOVI!” Ampak ker je navada, da če hoče kdo kaj v miru skaditi ali narediti črtico, pride na Metelkovo, so se seveda našli tudi taki.

METELKOVA IS GOOD!

Metelkova je zrasla zato, da ima tudi drugačne vrste umetnost svoj dom. V njej te nihče ne zaničuje in pljuva. To je kraj, kjer lahko še tako nenavaden umetnik razvija svoj talent in dobi svoje prve oboževalce. Tu se lahko počuti doma. Kdo pa pravi, da moramo početi to, kar počnejo drugi? Da je lahko tudi drugačnost lepo sprejeta, se kaže v množičnem obisku takšnih dogodkov. Tudi na Placu spodbujamo drugačnost, zato hkrati spodbujamo tudi Metelkovo in vse ostale tovrstne kraje po Sloveniji in svetu, ki drugačnost kalíjo. Ko le ne bi bilo posameznikov, ki bi to podobo kvarili.


Iz pepela se je dvignila nova Jalla Jalla.

Avtor: Peter Susič
Fotograf: Matija Lepoša

Deli:

Za nadaljnje branje...