Beri Glej naši heroji

Marko Jamnik – pivovar

Slovenska kultura pitja je pred skoraj desetletjem doživela novo renesanso. In če Slovenci takrat še nismo vedeli, kaj sta pale ale in IPA, so to zdaj piva, ki ne manjkajo v nobenem domačem hladilniku.

Aromatična piva je med prvimi pri nas začel proizvajati tudi Marko Jamnik, fotograf, snemalec in montažer, ki je pivo sprva varil na domačem štedilniku, zdaj pa to počne v ljubljanski pivovarni Tektonik.

Slovenska javnost je Marka Jamnika spoznala, še preden je njegovo pivo prvič uzrlo luč dneva. Njegovo ime in priimek smo namreč dolgo časa gledali v tiskanih in televizijskih medijih. Kot profesionalni fotograf je lovil ključne trenutke s slovenske scene. Kot snemalec in montažer pa je z ženo dobrih osem let pokrival še sceno naših zahodnih sosedov.

Kot hobi pivovar je Jamnik svoje proste dneve v tujini vedno pogosteje preživljal za štedilnikom, ne v digitalni temnici. Namesto slik je tako razvijal kompleksne okuse piva. In če so bili rezultati njegovih prvih pivovarskih korakov neužitni zvarki, so skozi leta postajali vedno bolj pitni, če ne že kar okusni.

V tistem obdobju je trend tako imenovanega craft pivovarstva čez Atlantik pljusknil v Evropo. Na presenečenje vseh pa so se v takšnih pivih začeli utapljati tudi Italijani, na katere po krivici gledamo kot na pivovarske nazadnjake. “Kar zadeva craft piva, je bila Italija pred vsemi njenimi sosednjimi državami,” nas je podučil Jamnik, ki je craft pivovarstvo še dodatno vzljubil prav v obdobju bivanja v Rimu. “Imel sem srečo, da sem živel v tem okolju. Tam sem namreč spoznal veliko dobrih ljudi, spil pa sem tudi veliko dobrega piva.”

Po osmih letih življenja v italijanski prestolnici je napočil čas, da se po eni od številnih poti, ki tja vodijo, Jamnik vrne v Slovenijo. “V Rimu sem imel delo za določen čas in vedel sem, da bo bilo ob vrnitvi domov treba nekaj narediti. Kot fotograf, ki je bil osem let odsoten z lokalnega trga dela, mi je bilo jasno, da na tem področju dela ne bom dobil. Sploh, ker se je vmes zgodila še gospodarska kriza. Začel sem razmišljati, s čim bi se lahko doma preživljal, in prvi logičen odgovor je bil pivovarstvo,” svoj odločitev za skok v profesionalne pivovarske vode opiše Jamnik.

Zamisel o pivovarni je tako začel razvijati že v Rimu. Recepte za pivo je pripravil sam, pri izdelavi finančnega načrta pa se je po pomoč zatekel k družinskemu prijatelju Niku Bergantiču. Ta se je po Markovih besedah “tako nakuril na pivovarstvo”, da sta pozneje postala tudi poslovna partnerja. Leta 2014 ustanovita pivovarno Tektonik, konec naslednjega leta pa so se na slovenskem trgu že pojavili prvi izdelki novonastale ljubljanske pivovarne.

Pivovarna je svoja vrata odprla v času, ko je šlo slovensko butično pivovarstvo v cvet. “Takrat nas je bilo na domačem trgu okoli šest, zdaj nas je pa že skoraj petdeset,” nam je povedal Jamnik, ki v drugih pivovarnah ne vidi neposredne konkurence. “Veliko je zelo majhnih, nano- in mikropivovarn, mi pa smo na trgu med petimi vičjimi. Pivo, ki ga vsi skupaj pridelamo, pa kljub številu pivovarn še vedno pomeni le majhen odstotek piva na trgu.”

In kako craft pivovarji poskrbijo, da njihova piva izstopajo na tako nagnetenem trgu? Izbira sestavin je namreč podobna pri vseh pivovarjih. In niti pivovarji sami se z okusom ne morejo preveč igrati, saj globalni trendi narekujejo, kakšen je okus modernih piv. “Ko se je v Evropi začela razvijati craft scena, je trg skoraj izključno zahteval pale ale in indian pale ale,” pravi Jamnik, ki se je varjenja teh piv lotil na približno isti način kot vsi preostali pivovarji.

“Pivovarstvo je kuhinja, skuhati moraš pa nekaj, kar bodo ljudje radi pili. Ko so postala priljubljena piva, ki temeljijo na okusu hemlja, smo se vsi lotili varjenja takih piv. Je pa zanimivo, da smo se znotraj te majhne niše kmalu oddaljili drug od drugega. Vsak pivovar se je ukvarjal s svojim okusom in na koncu smo dobili več različnih pijač.” Človek, ki skrbi za okus v pivovarni Tektonik, v šali še doda, da je pri pivu tako kot pri domači goveji juhi. “Moja mama skuha drugačno govejo juho kot tvoja. Pa čeprav uporabljata enake sestavine.”

Piva se razvijajo iz dneva v dan, s tem pa se razvija tudi kultura pitja te pijače. To je mogoče opaziti že pri slovenskih pivopivcih, ki z leti posegajo po vse bolj kompleksnih pijačah. Za Marka Jamnika je to vzpodbudna novica, saj to pomeni, da bo lahko imel vedno več svobode pri razvijanju novih okusov. Sam je namreč veliki ljubitelj belgijskih piv, in čeprav ta večini Slovencev za zdaj še ne gredo po grlu, so premiki na področju pivske kulture mogoče dober znak, da se stvari premikajo v njegovo smer.

In kdo ve, mogoče bomo pa prav v točilnici pivovarne Tektonik lahko že kmalu preizkusili kakšno pivo, kot ga pri nas še ni bilo.

Avtor: Jan Lukanović
Video: Matija Lepoša, Jan Lukanović

Deli:

Za nadaljnje branje...