Beri Glej naši heroji

Luka Zaletelj – glasbilar

Glasbilarstvo je umetnost izdelovanja glasbil. Da pridemo od vrhunskega lesa do unikatnega glasbila, pa je potrebnega ogromno znanja in predanosti.

V Mengšu je delavnica, kjer že desetletja nastajajo ena od najboljših brenkal. Luka Zaletelj nadaljuje očetovo obrt izdelovanja glasbil, njegove unikate pa v rokah držijo vrhunski glasbeniki doma in po svetu.

Kitara je verjetno inštrument z najvišjim “kul faktorjem”. Je čudovito leseno brenkalo, ki že zelo zgodaj osvaja srca bodočih glasbenikov, je pa tudi kos lesa, s katerim bodo oni nekoč osvajali srca svojih poslušalcev. Kitaristi s svojimi inštrumenti razvijejo poseben odnos, kitara pa za njih sčasoma postane celo več kot to. Postane svojevrstno orodje, s katerim lahko uglasbijo svoja čustvovanje, razpoloženje in mišljenje.

Smo v dobi, ko na naš trg prihajajo glasbila z vseh koncev Zemlje. V tej poplavi inštrumentov pa je glasbenikova naloga, da najde orodje, ki bo kar najbolje odražalo njegov način igranja. To pa ni tako preprosto, saj glasbil, ki bi glasbeniku prepustila vajeti pri oblikovanju zvoka, ni veliko oziroma jih praktično ni. Izdelava takšnega glasbila je namreč izredno zahtevno opravilo, ki se ga lotijo le redkokateri glasbilarji. Eden od takšnih je tudi Luka Zaletelj.

Zgodba kitar Zaletelj se začne leta 1985, ko je Lukov oče, Ignac Zaletelj, na trgu predstavil svoje prve inštrumente. Te so že takrat izstopali po svojem zvoku in kakovosti, z leti pa so glasbila, ki so nastala pod njegovimi prsti, dobivala le še večji renome. Ignacu se je v delavnici kmalu po rojstvu pridružil sin Luka, ki je že zelo zgodaj kazal zanimanje za obrt. Luka je tako ob očetovi strani v delavnici preživel otroštvo, v tem času pa je črpal skrivnosti izdelovanja vrhunskih kitar.

Glasbilarstvo je umetnost, s katero se Luka Zaletelj zdaj ukvarja že skoraj vse življenje. Njegove kitare so v krogih vrhunskih kitaristov postale sinonim za kakovost, sam pa pravi, da je to posledica popolne predanosti svoji obrti. In ko Luka reče popolna predanost, to v resnici tudi misli. Glasbila so sestavljena z izredno natančnostjo, izdelana pa so iz najkakovostnejših materialov, kar jih na svetu sploh lahko dobimo.

Glasbilarstvo na tej ravni zahteva, da Luka po 13 ur na dan prebije v delavnici. Naročil ima toliko, da se na njegova glasbila zdaj čaka že nekaj več kot dve leti. Kitare znamke Zaletelj so postale objekt poželenja nadobudnih začetnikov, učiteljev in profesionalnih kitaristov. Luka stoji za svojimi izdelki in je prepričan, da se njegove kitare trenutno lahko kosajo z najboljšimi na svetu. Je pa, kot pravi, še vedno veliko prostora za izboljšave. “Vedno je prostora za še boljše in vedno se bo našel nekdo, ki bo pametnejši od mene. ‘Sto posto’!”

Avtor: Jan Lukanović
Video: Gal Ancelj, Jan Lukanović

Deli: