Glej naši heroji

Lenart Perko – Kovač

Poleg rezil Lenart izdeluje tudi ročaje za nože. Uporablja vrsto materialov, sam pa se je lotil še stabiliziranja lesa.”Za hobi sem se lotil lazenja po hribih z motorko. Nabiram gnil les, ki ima v sebi razraščeno gobo. Vsak les ima svojo gobo, ki poskrbi za fantastične vzorce. Les nato obdelam, dodam barvo in ga zbrusim v želeno obliko. Z rezultati sem za zdaj zelo zadovoljen.” Za stabilizacijo v šali pravi, “da je še en dolg projekt, ki je malce skrenil in šel malenkost predaleč”, vendar pa so rezultati njegovega dela zato še toliko bolj posebni.

Njegovi noži so unikatni, vsak od njih ima svojo zgodbo. Prav posebno mesto pa si zasluži nož s človeško kostjo. Lenartov prijatelj je imel hudo prometno nesrečo (k sreči je možakar dobro okreval), za spomin pa si je dal izdelati nož, ki ima v ročaju vdelane fragmente njegove golenice.

To je le še en dokaz, da je Lenart kovač, ki ve, kako narediti izdelek, ki bo izstopal iz množice. Kljub konkurenci na trgu sledi svojemu posluhu, ceni pa vsakogar, ki mu je to nožarstvo pri srcu. “Nočem se primerjati z drugimi, cenim vse nožarje, prav vse, ki so svoje življenje posvetili kovaštvu in nožarstvu.”

 

Avtor: Jan Lukanović

Deli: