Beri mal bolj resno skretno branje

Kraj, kjer so si prebivalci množično “sekali” ude in pobirali zavarovalnine

Slovenijo zadnje dni bolj kot ukradenih 10 dek pečene slanine šokira dejstvo, da si je nekdo prostovoljno odrezal roko zato, da bi pobral visoka izplačila zavarovalnine pri več zavarovalnicah. Če se nam to zdi tako šokantno, pa je bilo to nekoč čez lužo nekaj povsem normalnega. Sigurno se je v Sloveniji že zgodil takšen primer, a nikakor v tolikšnem številu, kot ga je bilo opaziti v koncu petdesetih let prejšnjega stoletja. Mestece Vernon v Floridi je namreč zelo hitro postalo znano kot Mesto pohabljencev.

Foto: Vernon. (Wikipedia)

SAMO DA SO STOPILI IZ HIŠE PA SO ŽE BILI OB UD

V poznih petdesetih in zgodnjih šestdesetih letih prejšnjega stoletja je število zahtevkov po plačilu zavarovalnin zaradi izgube različnih udov skokovito naraslo. Kar 2/3 vseh zahtev v celotnih ZDA je prihajalo iz severnega dela Floride. Mestece Vernon pa je bilo nekakšno glavno središče. Od tam se je vedno več poročalo nesrečah, skoraj vse pa so bile precej bizarne narave. Ljudje so ud, roko ali nogo, izgubljali na različne načine: nesreča na kmetiji, nesreča v garaži, nesreča med lovom, avtomobilska nesreča,… Seveda so si nekateri pogumneži ude tudi odrezali z žago ali pa jih “ponesreči” odpihnili s strelnim orožjem.

ZGODBE MEJIJO NA SLABO KOMEDIJO

Zgodbe ponesrečencev so bile vedno zabavne, a to je bil tak, črn humor bolj. Nekdo je zavarovalniških agentom trdil, da si je zmečkal nogo medtem, ko je varoval svoje piščance. Nekdo je s pištolo meril proti orlu, kateri mu je vzel roko. Nekdo je celo izjavil, da je svojo nogo zamešal za veverico in jo odstrelil. Kaj so mu hudega veverice naredile ostaja skrivnost. Hja, nekateri so šli celo tako daleč, da so si “odstranili” kar dva uda. Ponavadi roko in nogo, obe na ločenih straneh telesa, da so lahko brez težav uporabljali bergle. Ja, sekanje udov je bilo zelo premišljeno.

Foto: Prizor iz dokumentarca Vernon, Florida, ki ga je leta 1981 posnel Errol Morris. (Letterboxd.com)

NIHČE NI USPEL DOKAZATI PREVAR

Podobno kot pri 21-letni punci, ki je bila ob roko, so tudi ti prebivalci sklenili več dragih zavarovanj pri večjem številu zavarovalnic. Premije so bile na koncu višje od njihovega mesečnega prihodka, a te “nesreče” so se itak zgodile v roku par dni po sklenitvi zavarovanja. Seveda so agentje postali sumničavi zaradi samega števila zahtevkov, zadevo so nesli tudi na sodišče. Nikakor pa jim ni uspelo dokazati, da naj bi šlo za več kot očitno prevaro. Sodišče namreč ni verjelo, da bi si nekdo lahko pri zdravi kmečki pameti odrezal ud v zameno za denar. No, ljudje radi presenečajo.

DOBRA KUPČIJA?

Samopoškodovanje in s tem zaznamovanje za celo življenje je bilo očitno za ljudi dobra kupčija, Nekdo, ki je svoj avto z ročnim menjalnikom zamenjal za takega s avtomatskim, ja kar na enkrat bil ob levo nogo. Ne samo, da leve “ni potreboval” več, saj mu ni treba pritiskati sklopke, ampak je ob nesreči pri sebi imel kompresijski trak za preprečevanje močne krvavitve. Ob vprašanju zakaj je trak slučajno imel pri sebi, je ta odgovoril, da “kače, lahko bi ga pičile kače”. Tako je po vseh izplačilih bil bogatejši za 1 milijon dolarjev.

Foto: Še en prizor iz dokumentarca, ki je sicer dostopen na YouTubu. Torej, če koga zanima, ve kje ga najti… (Dvdexotica.com)

VEČINA MESTECA JE ŠEPALA

Zasebni preiskovalec, ki je v Vernon odšel po prošnji zavarovalnic, je poročal o bizarnih prizorih, ko je večina prebivalcev v mestecu šepala in bila brez nekega uda. Zato pa tudi ime iz začetka članka. Očitno so ljudje pripravljeni storiti nepredstavljivo, če jim le nekdo ponudi dovolj denarja. To je bolno. Na življenje brez uda se sicer navadiš, a nikoli ne bo enako kakovostno kot prej. Noben denar ne more tega popraviti. Poplačati. A bojda so bili prebivalci Vernona posebne sorte. Poleg množičnega pohabljanja naj bi bila njihova druga najbolj priljubljena aktivnost skupinsko gledanje dveh psov, ko se parita. Kar na enkrat se niti ne čudimo več.

Avtor: Peter Susič

Deli: