Beri scena še mal za dušco

Košate brade in leteče sekire: bili smo na turnirju v sekirometu

Sigurno se med nami najde kdo, ki je doma že poskušal metati nože v tarčo. Če ne drugega, nas je to zamikalo zaradi badass ninja filmov. Za pusta smo vsi hoteli biti ninje, a kdo je takrat vedel, da dejansko obstajajo še bolj kul in možate reči od metanja nožev. Metanje sekir! Sliši se zakon in že ob misli na to mi začne poganjati brada. Ampak kje naj to počnem? Kot strela iz jasnega se prikaže odgovor. V Axe-Throwing centru v Ljubljani, ki je svoja vrata odprl 15. novembra. In tako hitro kot so se odprli, tako hitro so gostili svoj prvi turnir metanju sekire. In kakšen je filing, ko primeš sekiro in jo zalučaš v zid? Epski!

LEPO ŠTEVILO TEKMOVALCEV

Kljub na sveže odprtem placu, se je na turnirju zbralo kar spodobno število ljudi. Facebooku je uspelo privabiti dovolj firbcev, tudi tiste, ki za odprtje niso vedeli. Prevladovale so predvsem osebe s košatimi bradami, ki jim vihtenje sekir tudi v prostem času sigurno ni preveč tuje. Tekmoval je celo svetovni prvak v metanju motorke, kdo bi si mislil. A kdo je rekel, da je to samo za moške? Na event je prišlo kar nekaj ženskih tekmovalk, ki so dokazale, da tudi one znajo biti s sekiro enako nevarne kot moški. Turnir je tako potekal ločeno med spoloma, na koncu sta tako zmagovalca bila dva. Sam turnir pa je temeljil predvsem na zabavi, naspidirani inštruktorji sekirometa so navihano skakali okoli, učili in spodbujali tekmovalce. Na pultu je pristal radodaren narezek, pivo je teklo v potokih, kot seveda tudi dobra volja.

IŠČE SE DRŽAVNI PRVAK

Takšnih turnirjev bo več, baje da okoli 2 na mesec. Tokratna zmagovalca sta se uvrstila v naslednji krog, ki bo potekal med vsemi zmagovalci turnirjev, na koncu pa se bo izbralo najačega sekirometača, ki bo svojo domovino zastopal na mednarodnem tekmovanju. Kar se tiče centra samega, se bo ta stalno spreminjal in ponujal vedno nove fore. Ideje še malce skrivajo, izdali so le, da bomo v prihodnje sekire metali v temi, le sekire in tarče se bodo svetile pod UV žarnico. Kul!

IZ KANADE V ZDA, IN POTEM DIREKT V SLOVENIJO

Zadevo furata osebi, ki sta odgovorni za še eno stvar, ki razveseljuje tako domače kot tuje goste. Escape room-i. Tej so jima že utečena praksa in sta jih uspešno posejala tudi izven slovenskih meja. Tudi v ZDA rastejo kot gobe po dežju, med sabo pa se razlikujejo od enostavnih sob pobega do pravih učnih ur, kjer skozi uganke bogatiš svoje znanje. Ko bi le tako učili snov v šolah. Ker pa smo ljudje zahtevni in si vedno želimo poizkusiti nekaj novega, je Amerika iz gozdarske Kanade uvozila metanje sekir. In to izjemno popularno aktivnost imamo sedaj kot prvi v Evropi tudi pri nas v Sloveniji.

PIKADO, AMPAK S SEKIRO

Metanje sekire je dejansko povsem varna stvar, če le upoštevamo osnovna pravila. Na tarče lahko mečemo v dvojicah, boksi pa so ločeni z pregrado iz železne mreže. Čeprav sem pri metanju popoln amater, sem tudi sam uspel parkrat zadeti bullseye, tako da zadeva ni preveč zahtevna. Kar se tiče pravil, so ta podobna tistim pri pikadu. Tarča ima oštevilčena polja, glede na igro, ki jo igramo, pa si odbijamo oziroma prištevamo točke. Podobno kot pri Escape roomih gre tudi tukaj predvsem za druženje, team building in na tone zabave. Axe-Throwing center se nahaja na Kajuhovi, prikladno zelo blizu Bauhausa, če osebje potrebuje nove deske. Če bi rad poizkusil nekaj novega, potem je to to. Metanje pikado puščic je v primerjavi s sekirometom igrica za dojenčke. Zdaj pa se grem obrit.

Avtor: Peter Susič

Deli: