Beri za ljudi

Kako izgleda lajf, če se STALNO potiš

Znojenje zna bit fakin zoprno, še posebej, če se potimo takrat, ko res ni treba. Recimo na zmenku. Kaj ti pomaga kilo parfuma, če pa tvoja pazduha proizvaja novo, ponesrečeno linijo kolonjske vodice z ekstraktom kislega zelja. Kaj pa če bi bili tako nesrečni, da bi se potili še takrat, ko sploh ne bi bili živčni, dejansko da bi se potili vedno! Sicer se kar nekaj ljudi spopada z zoprno povišanim znojenjem, ampak 20-letna punca iz Teksasa je glede tega next level. Ona se namreč poti kar 10x bolj kot vsi ostali.

KO SE TAKO POTIŠ, DA MISLIJO, DA LULAŠ

Bizarna stanja, s katerimi se spopadajo ljudje, so res zanimiva. Od neskončnega kolcanja pa sedaj do neprestanega znojenja. Priznam, tudi sam se potim ko pes, pri telovadbi sem vedno porabil največ magnezija v prahu, če sem se hotel obdržati na drogu. A Sophie ima mnogo hujše probleme. Tastari so že v zgodnjih letih ugotovili, da se ful poti, ampak niso šli toliko za tem, da bi to znal biti velik problem. Šele potem, ko je šla v šolo in so jo sošolci zafrkavali, češ, da se je polulala, so videli, da nekaj ne štima.

POLETI JE HUDO, POZIMI ŠE HUJŠE

Sophie je zato imela dokaj nadležno otroštvo, še posebej zato, ker je po diagnozi izvedela, da ne more postati zdravnica, kot si je želela. Zaradi stalnega potenja mora nositi pretežno bela in črna oblačila, dnevno pa mora spiti kar 6 litrov vode, če hoče nadomestiti vso izgubljeno tekočino. Trpi za stanjem, ki se mu reče hiperhidracija (hyperhidrosis), zaradi česar se poti predvsem skozi dlani, stopala in izpod pazduhe. Poleti se itak najbolj poti, ampak najhuje je baje pozimi. Takrat se rado zgodi, da pot prehaja skozi plasti bunde in na mrzlem zraku zmrzne, zaradi česar ji postane še bolj mraz.

NAUČIŠ SE ŽIVETI S SVOJIM STANJEM

Sedaj, ko jih šteje 20 se je opogumila in o svoji hiperhidraciji govori zelo samozavestno. Še predvsem na svojem Instagram profilu. Čeprav pa se je ona s tem sprijaznila in ji o tem ni več problem govorit, pa ima še vedno težavo dobit primernega tipa. Nekaterim se pač zdi to preveč bizarno, drugi pa se iz tega radi hecajo, kar Sophiji ni ravno všeč, pa čeprav ne mislijo nič hudega. Poskusila je že metode, ki naj bi potenje pomirile, kot je izvajanje elektrošokov in podobne čudne stvari, pomagal naj bi celo botox, ampak za to nima denarja. Eh, važno da je punca zadovoljna in da se ima fajn v svoji koži, pa čeprav ji ta povzroča preglavice. Najbolj pomembno je, da se s svojimi težavami naučiš bivati v sožitju. Potem postane vse veliko lažje.

Avtor: Peter Susič

Deli: