Beri Glej naši heroji

Jernej Bortolato – kamnosek

Kamnoseštvo je na Krasu doma že vsaj 500 let, pridobivanje slovenskega kamna pa sega še v čase Rimljanov

Kamnoseštvo največkrat ni prav nič nežno in prijazno. Delo je fizično naporno, delavnice so zaprašene, kamen pa je material, ki zahteva veliko potrpljenja. Se pa najdejo ljudje, ki se za to sploh ne zmenijo. Eden takih je kamnosek Jernej Bortolato iz Pliskovice.

Za Bortolata kamnoseštvo ni bilo prva izbira. Dolga leta se je ukvarjal z elektroinštalaterstvom, in kljub temu, da je v delu užival, ga je neka nevidna sila vedno močneje vlekla v bolj ustvarjalne vode. Kot Kraševec je bil vse življenje v stiku s kamnom, zato ni bilo presenetljivo, da se je začel ukvarjati prav s kamnoseštvom. In če je bil to sprva le hobi, je z leti prerasel v pravo strast.

Hodil je v službo, popoldneve pa je preživljal v delavnici. Pravi, da je nekaj let odkrival toplo vodo, na koncu pa mu je le uspelo osvojiti osnovne metode obdelovanja kamna. Neobremenjen s tehniko se je lahko končno posvetil oblikovalskemu procesu, spoznanje, da lahko trdi in neživi gmoti vlije življenje, pa je le še dodatno spodbudilo njegovo strast. Bil je tako globoko zasidran v kamnoseštvu, da je pustil redno službo in se v celoti posvetil svoji obrti.

Jernej se s kamnoseštvom zdaj ukvarja že več kot 20 let, v tem obdobju pa je postal eden od najbolj prepoznavnih kamnosekov pri nas. Skrbi za prepoznavnost slovenskih kamnosekov, zavzema se za promocijo ročnega dela, večino svojega časa pa preživi v delavnici, kjer izdeluje mojstrske izdelke iz kraškega apnenca. Zanj to ni klasična služba, ampak preplet poklica, hobija in družine. Pravi, da je to delo, s katerim se ne smeš obremenjevati. To je enostavno nekaj, s čimer živiš.

Avtor: Jan Lukanović
Video: Gal Ancelj, Jan Lukanović

Deli:

Za nadaljnje branje...