Beri mal bolj resno za ljudi

Iznašli metodo, kako plastiko predelati v gorivo

V času, ko je na trgovinski polici mogoče kupiti jabolka, vsako posamezno zavito v plastiko, se zavedamo, da je nekaj hudo narobe. A čeprav se vsak sam pri sebi sprašuje, čemu je to tako, na plastiko povsem pozabi v trenutku, ko jo vrže v koš za smeti. Najpomembnejše pa šele pride, saj ta plastika v veliki večini konča na deponijah. Nekatere države, tudi naša, si jo prizadevajo čimveč reciklirati, a smeti je z dneva v dan preveč. Da pa ne bi smetarska podjetja na plastiko gledala samo kot na strošek, so raziskovalci iznašli nov postopek, s katerim bi se s plastiko lahko dobro služilo.

Foto: Reuters

BRUM BRUM!

Ja, plastiko bi se lahko ali recikliralo, ali pa predelalo v gorivo za poganjanje naših jeklenih konjičkov. Natančneje bi se to lahko naredilo s plastiko, ki se ji reče polipropilen. Gre za vrsto plastike, ki jo je mogoče najti v igračah, medicinskih napravah in pakiranjih za živila. Kemiki na Univerzi v Purdue, Indiani za pri testiranjih uporabljali superkritično vodo, s pomočjo katere je mogoče polipropilen razgraditi v sestavino, katero se ponavadi v rafineriji primeša gorivom, kot sta bencin in dizel. Ta voda, katera lahko spreminja agregatno stanje glede na pritisk kateremu je izpostavljena, se skupaj s plastiko segreje na okoli 380 stopinj Celzija ter izpostavi pritisku 2300x večjem od normalnega atmosferskega.

VEČINA PLASTIKE V BENCIN

Polipropilen se je v nafto spremenil v roku par ur. Če so ga izpostavili višjim temperaturam, pa še prej kot v uri. Če bi se takšen način spreminjanja prijel, bi lahko vsako leto v gorivo spremenili kar 90% vsega zavrženega polipropilena. Kemičarka Linda Wang iz Purdue-ja je povedala: “Ko se znebimo smeti, to ni konec zgodbe. Plastika se razkraja počasi in izloča škodljivo mikroplastiko in kemikalije v okolje. To je katastrofalno, saj ko enkrat to onesnaženje doseže morje ga je nemogoče popolnoma očistiti.”

Foto: Christofer Costes je leto dni nazaj plastiko metal v nekakšen reaktor, s pomočjo katerega jo je prideloval v gorivo. Torej obstaja več kot samo en način, da plastiko spet povrnemo v njeno prvotno obliko: nafto. (Reuters)

EN PROBLEM REŠEN. KAJ PA DRUGI?

Zadnja leta je mogoče slišati vedno več novic, kako so našli mrtve morske živali, ki so v želodcu bile napolnjene s plastiko. Ali pa živali, ki so se zataknile v kos plastike. Kako pa ne bi, saj letno na smetišča prispe kar 300 milijonov ton plastike. Nekaj te plastike pa pristane tudi v okolje. Mogoče bi bilo za podjetja, ki se ukvarjajo z obdelavo plastike, zelo fajn, če bi lahko iz plastike izdelovala bencin, katerega bi prodajala naprej in zraven služila. Se pa potem človek spet vpraša ali ni s tem rešena ena težava, poslabša pa se druga? Fosilna goriva na enak način škodijo okolju in dokler ga bo dovolj, nihče ne bo imel želje po iskanju bolj zelene alternative. Polni žepi so za nekatere še vedno bolj pomembni od čistega okolja.

Foto: Plastika vrste polipropilen predstavlja komaj četrtino vse zavržene plastike. V zadnjih 50 letih je človeštvo nabralo kar 5 milijard ton plastičnih odpadkov. (Reuters)

Avtor: Peter Susič

Deli: