Beri še mal za dušco

Instant karma: divje lovce pojedli levi

Kot da ni že dovolj živali, ki zaradi nekakšnih butastih človeških potreb izumirajo. Divji ali ilegalni lov sta ogromen problem, sploh v Afriki, kjer še vedno cveti trgovanje z deli živalskih teles. Iz njih delajo okraske, jih uporabljajo v tradicionalni medicini,… skratka, nič pametnega ne pride za ceno življenja neke živali, ki je skoraj gotovo med ogroženimi. Ampak včasih divjim lovcem ne uspe in jih mati narava hitro brcne nazaj v rit. Iz afriškega rezervata Sibuya Game, v vzhodni provinci Južne Afrike, poročajo, da so v goščavju našli človeško glavo, krvave ude in 3 pare čevljev. Poleg pa še zvrhan kup opreme za lov, od pušk, sekir in klešče za žico. Kot izgleda so imeli namen uloviti nosoroga, ampak jih je prej ulovil nekdo drug.

Foto: Reuters

KAJ PA JE BILO?

Kaj točno se je zgodilo, se še ne ve, saj je najdba sveža in preiskava še poteka. Ampak zelo verjetno so 3 lovce ujeli lačni levi. Loviti je treba in tudi živali postanejo lačne. Očitno jih je lakota pripeljala do trojice, katero so nenadoma naskočili in pohrustali, saj niso imeli časa niti pograbiti po orožju ali drugih pripomočkih. Po najdbi so opremo zasegli in jo poslali na preiskave. Poslali so tudi helikopter, da pregleda teren ali je še kateri lovec preživel, ampak niso našli nič. Puške so poslali na policijo, kjer bodo pregledali ali so bile že kdaj uporabljene za lov.

 

Foto: Reuters

 

OPREMA ZA NOSOROGE

Oprema, ki so jo imeli s seboj je bila namenjena nosorogom. Puška bi jih ubila, s sekiro pa bo odrezali rog. To se pač na žalost redno dogaja in kljub varnosti se vedno kdo izmuzne v rezervat. Leta 2016 so namreč ilegalni lovci ubili tri nosoroge in jim odrezali rogove. Kot vemo so nosorogi tako ogroženi, da nekatere vrste celo varujejo varnostniki z orožjem. Narava pa je v tem primeru pokazala, da se ne preda tako zlahka. Niso pa to edine žrtve letos, ki so jih popapali levi. Februarja so namreč našli še ene ostanke divjega lovca. Najbolj grozno je bilo potem družini, saj so ga morali identificirati, od njega pa je ostala samo glava.

Foto: Gre za zasežene rogove nosorogov, ki jih pripravljajo na uničenje. (Reuters)

GROZNA SMRT

Vsaka izguba življenja je nepotrebna. Divji lovci so lovci, ker jim to prinaša kruh, ker se dejansko najdejo ljudje, ki ulov kupijo. Ko bi se le ukvarjali s čim drugim in ne bi končali takšne krute smrti. Sibuya je sicer zelo popularen za safari izlete med turisti, še posebej Angleži. Tako da če se odpravite tja in vidite leva, mogoče je ravno ta tisti, ki je prizanesel življenje nekemu nosorogu.

Foto: Reuters

Avtor: Peter Susič

Deli: