Beri Glej naši heroji

IGOR RAŠIĆ – Trener boksa

Vse se je začelo poleti leta 1992, ko ga je prijatelj povabil na trening boksa. Starši so mu boks prepovedali, a je vseeno treninge skrivaj obiskoval.

Igor se vidi le v boksu in si ne predstavlja početi kaj drugega, kot pomagati ljudem na treningih. Videl je že mnogo različnih značajev ter takšnih in drugačnih talentov. Ker je boks težek šport, ki zahteva veliko vloženega truda, pa skoraj 90 odstotkov tekmovalcev odneha.Povoji za rokavice

Na boks pride nekdo, pravi Igor, ki želi potrditev za lastne težave. Boks je težak, vendar za rekreacijo idealen šport. Med treningom si oseba izprazni glavo, sprosti dušo in razgiba telo. Če pa bi želeli trenirati boks kot tekmovalec, moramo vedeti, da nas čakajo meseci treningov, potoki potu in ogromno potrpežljivosti.

Igor uči boks disciplino na tekmovalni in rekreativni ravni. Večino svojega časa namenja zagretim tekmovalcem, a kljub temu uživa tudi pri delu z rekreativnimi boksarji, ki so mu prav tako prirasli k srcu.Igor z rekreativcem

Železničarski boks klub Maribor obstaja že od leta 1936. Bil je prvi boksarski klub v Sloveniji in drugi v Jugoslaviji. V klubu je v osemdesetih letih treniralo veliko dobrih tekmovalcev, ki so se kosali z boksarji na svetovni ravni. Eden izmed najbolj znanih slovenskih boksarjev, Dejan Zavec, je tudi začel svojo pot prav v ŽBK.

Odnosi med trenerji in učenci so zelo družinski, še posebej s tekmovalci. Čeprav je Igor velikokrat slišal, naj se ne zbliža s svojimi učenci, pravi, da je boks šport, pri katerem nastanejo vezi, ki trajajo vse življenje. Po tekmah pa ni nič nenavadnega, če si tekmovalci za svoj trud privoščijo celo kebab na Igorjev račun.

Klub še vedno raste. Igorjeva edina želja je, da klub ostane točno tak, kot je zdaj, le da doseže več ljudi.Ogrevanje

Tudi njegov sin je izkazal v boksu. Bil je naravni talent in zmagal kar nekaj borb, vendar je skozi leta ugotovil, da to ni pravi šport zanj. Igor kot oče in oboževalec boksa je bil razumljivo rahlo razočaran, vendar ga ni želel siliti, na njegove uspehe pa bo vedno ponosen.

Igor pravi, da se šport skozi leta spreminja. Pravila igre se konstantno prilagajajo. Nekaj let so imeli v boksu obvezne čelade, ki pa niso kaj dosti pomagale, le dobre adrenalinske in atraktivne učinke boksa, kot so razbite arkade, so odstranile. Rokavice

Igor ne tekmuje več, saj je človeško telo zmožno le toliko, vendar mu srce še vedno bije za borbo. Nikoli ni imel vzornika, razen samega sebe. Skozi življenje je imel veliko vzponov in padcev in sam se je moral naučiti, kako se pobrati. Zaupanje vase in osebna rast sta pri Igorju igrala pomembno vlogo. Le tako je lahko prišel do svojih zmag in dosežkov. Kot trener dela v klubu že devet let in iz dneva v dan z največjim veseljem pride na delo.Igor v ringu

Več o njegovem življenju, vzponih in padcih si lahko preberete v njegovi biografiji Na noge!, ki jo je napisal Dejan Kaloh.

Avtorica: Kristina Gradišar
Video: Gal Ancelj, Kristina Gradišar, Kristjan Kovač

Deli: