Beri Glej naši heroji

Hrabroslav Perger – lectar, medičar, svečar

Alkimisti iz družine Perger že stoletja iz medu delajo zlato

Lectarska družina Perger je ena redkih na svetu, ki se lahko pohvali s tako dolgo tradicijo. Prvi Pergerji so že leta 1757 v Mariboru prodajali medene izdelke, danes, devet generacij pozneje, pa je njihov družinski posel prepoznaven že po vsem svetu.

Lectarstvo je ena najstarejših obrti na svetu. Nastala je na območju avstro-ogrskega imperija, kjer je ostala do danes. Na poreklo obrti nakazuje že njeno ime – to je skovanka, ki je nastala iz staroslovanske besede za hleb leb in nemške besede za plitek kolač Zelten.

Plitki medeni kolači se od takrat do danes niso bistveno spremenili, le da se z njimi danes ne sladkamo več, saj je njihov videz boljši od okusa.

Glava slovenjgraške lectarske, medičarske in svečarske  družine Hrabro Perger je v tem poslu, tako kot njegovi predniki, že vse življenje. ”Pri meni je to že od zibke. Ko sem bil majhen, vrtcev ni bilo, zato sem iz šibja pletene košare opazoval, kako se vse to izdeluje in dela.”

Hrabro je črpal znanje od svojega pradeda, dedka, očeta in mame ter zdaj s ponosom lahko reče, da obvlada to obrt. To pa ni majhna stvar, saj poleg lecta družina izdeluje še goro drugih izdelkov. ”Vsak lectar mora biti tudi medičar in svečar,” je prepričan Hrabro.

”Sodelujemo s čebelami. Vsem čebeljim pridelkom vsaj od petkrat do desetkrat povečamo vrednost. Iz meda naredimo prvovrstno medeno testo, iz voska pa prvovrstne energetske sveče.” Poleg tega ustvarjajo tudi bombone, medico, medeno penino, tako da je treba obvladati kar nekaj različnih veščin.

Ker so medeni izdelki tako pomemben del slovenske kulture, je tudi Protokol Republike Slovenije družino Perger prepoznal kot najboljšega kandidata za izdelavo protokolarnih daril naše države. Po tej poti so Pergerjevi izdelki zaokrožili po svetu, s tem pa se je onkraj naših meja razširil tudi njihov sloves.

Družina je prepoznavna tudi zaradi njihove inovativnosti. ”Če bi izdelovali samo tradicionalna lectova srca, ne bi nikoli preživeli,” je prepričan Hrabro. ”Ves čas smo na lovu za novimi idejami. Sodelujemo z vrhunskimi oblikovalci, kot je Oskar Kogoj. Iz tradicije v modernost je naš moto.” Tako police njihovega Medenega raja poleg tradicionalnih izdelkov krasijo tudi razni avantgardni izdelki iz lecta.

Perger 1757 je tako skozi leta postala priznana blagovna znamka. Njihove izdelke lahko najdemo na policah bolje založenih slovenskih trgovin, vedno pogosteje pa se pojavljajo tudi v prestižnih prodajalnah po tujini.

Hrabro s ponosom tudi našteje izstopajoče prejemnike njihovih daril, teh pa ni malo. ”Naše izdelke so dobili v dar papeži Janez Pavel II., Benedikt in Frančišek, dalajlama, Nelson Mandela, Donald Trump, Luciano Pavarotti … in še mnogo drugih.”

Še bolj pa je ponosen na svoje potomce. ”Pravi mojster si, ko naučiš vajence, da so boljši od mojstra. In to je meni uspelo. Vsi otroci so boljši kot jaz.”

In kaj je njihov recept za uspeh? ”Delamo z ljubeznijo, srcem in dušo in ne mislimo na denar,” je prepričan Hrabro Perger.

Avtor: Jan Lukanović
Video: Gal Ancelj, Jan Lukanović

Deli: