Beri Glej naši heroji

Gregor Grešak – mentor gledališke skupine Gledeja

PRED PETNAJSTIMI LETI STA SE ODLOČILA NAREDITI NEKAJ ZA VAŠKO SKUPNOST IN JO OBOGATITI S KULTURO: GLEDALIŠKO SKUPINO

Gledeja je nastala med vročimi poletnimi počitnicami, ko se je skupina otrok iz dolgčasa odločila zaigrati predstavo pod vodstvom učiteljice Ane Porenta. Po tednu vaj so uprizorili prvo igro, imenovano Skrivnostno seme. Otroci so pokazali željo do igranja, zato so začeli enkrat na teden obiskovati mali gledališčni krožek.

Sprva je skupina ustvarjala v Velikih Laščah, kjer so prijetno bivališče za čas delavnic preimenovali v Rožnata hiša, čez čas pa so dobili dostop do odra v Levstikovem domu. Tu se je pridružil Gregor Grešak, pisatelj, fotograf in umetnik po duši. Ani, ustanoviteljici skupine Gledeja, je ponudil svojo pomoč kot mentor. Dodelili so si ime Gledeja, ki pomeni gledališka dejavnost, in med letoma 2003 in 2008 priredili osem avtorskih predstav. Besedila so izdali v knjigah Vitezi sveta in Vitezi domišljije.

Čez leta pa so generacije začele obiskovati srednjo šolo in faks ter časa za Gledejo ni bilo več. Med tem časom se je Gregor ukvarjal s programiranjem, fotografijo in poezijo. Skupaj z Ano sta ustvarila projekt Pesem.si, katere avtorji poezije se srečajo enkrat na leto na Rašici in berejo svoje pesmi. Gregor in Ana sta prepoznala potencial in še enkrat združila igralce Gledeje.

Od takrat je ljubezen do igranja samo še naraščala, Gledeja je zaživela. Zdaj v Gledeji nastopajo najmlajši, ki hodijo v prvi letnik srednje šole, in najstarejši, ki imajo okoli 30 let.
Gregor je v ekipi začel kot tehnik in na pomoč priskočil pri sceni, urejal luči in glasbo, tedaj pa je svoje veščine naostril kot režiser in mentor skupine. Gledeja je odprta skupina, avdicij nimajo, novih obrazov pa so vedno veseli. Nikoli se niso oglaševali s plakati ali reklamami, le za nastope objavijo novico na svoji strani na Facebooku.

Grešak je mentorstvo spoznaval in vzljubil sproti. Ko so začeli z Gledejo, se mu druge stvari niso izšle, kot si je želel, zato je vso svojo pozornost preusmeril na gledališče, na katero se je sčasoma zelo navezal.

Kot izkušenj pisatelj, režiser in mentor pravi: “Imam velik ustvarjalni potencial, veliko idej in zdi se mi, da je gledališče odličen poligon, da daš stvari iz sebe.”
Čeprav se Gregor ukvarja s pisanjem proze, poezije in dramskih besedil, je gledališče našel šele pri Gledeji. V zadnjih 20 letih se je ustvarjalsko poglobil v gledališče in besedila za igre. Pisal je več avtorskih predstav, med njimi Prjatlce in Aut!, ki so bile tedaj uprizorjene po vsej Sloveniji. Njegova najljubša predstava je bila Zlati kelih, napisana je po irski legendi in je zelo razgibana.

Izziv se mu je zdela priprava odra, kadar so gostovali v drugih občinah, saj so odri manjši ali nimajo zaves, te pa potrebujejo. Scena je bila vedno le toliko obsežna in podrobna, da so jo lahko spravili v avto.
Najljubša stvar poklica je po njegovem mnenju interakcija z igralci. Ko jim predstavi njihove vloge, še ne ve, ali se bo igralcem uspelo vživeti ali ne. Že ko piše besedila, si predstavlja, komu bo dodelil vlogo, vendar se stvar lahko tudi obrne.

Da rešijo to težavo, igrajo improvizacijske vaje, saj le tako vidijo, kako se vloge prilegajo igralcem. Najlepši trenutek pa je, ko vsi razumejo svoj lik, igra se lahko začne.
Gledeja ni bila nikoli dolgoročen projekt, vendarle je skupina prostovoljnih igralcev. Gregor upa, da bo šlo tako naprej ter da bodo mentorstvo prevzeli trenutni igralci in tako nadaljevali igro.

Visokih ambicij niti nimajo, želijo le nastopati v večjih krajih, predvsem pa radi uživajo in to pokažejo tudi drugim. Najpomembnejša stvar pri Gledeji je le, da se nadaljuje v enakem duhu, kot se je do zdaj.

Avtorica: Kristina Gradišar
Video: Gal Ancelj, Kristina Gradišar

Deli: