Beri mal bolj resno

Francija ovita v nesmiseln vandalizem

To, da imamo dovolj političnega sprenevedanja, v Sloveniji dokazujemo vsak dan. Da imajo tudi v Franciji zelo neugodne razmere se je pokazalo sredi novembra, ko so bile nekatere politične odločitve kaplja čez rob. Sprva so se sprožili množični, a kultivirani protesti rumenih jopic, ki so zahtevali umik novega davka na gorivo in ponovno uveljavitev davka na najbolj bogate. Demonstracije pa so se hitro spremenile v pravo norišnico. Protestniki so začeli vandalizirati vse pred sabo, poseči je morala policija. Roko na srce, za nastali kaos niso odgovorni rumeni jopičarji, temveč klasični bedaki, ki ob vsakem protestu zavohajo priložnost, da se pomešajo med množico in potešijo svoj uničevalni fetiš.UŽIVANJE OB UNIČEVANJU NEČESA, KAR NI TVOJE

V Sloveniji se lahko spomnimo študentskih demonstracij, kjer so skriti posamezniki začeli metati kamnite kocke v parlament, zaradi česar so povsem očrnili ljudi, ki so na trgu republike stalni z dejanskim namenom. Očitno taki ljudje obstajajo povsod in prav čakajo na dano priložnost. Tako so morali v Franciji v par tednih aretirati preko 4523 ljudi, okoli štirje so med protesti umrli. Zamaskirani vandali brez sramu razbijajo avtobusne postaje, uničujejo kulturno dediščino, prevračajo in sežigajo avte, uspelo jim je celo sežgati del neke srednje šole. Poleg njih je mogoče videti nasmejane ljudi, ki očitno v videnem zelo uživajo. Kratka pamet pa jim očitno ne nese tako daleč, da bodo za škodo v vsakem primeru plačali sami.

KO JIH POLICIJA VARUJE PRED NJIMI SAMIMI

Vlada je sicer že umaknila predlog o davku in obljubila še nekaj zahtev protestnikov, a situacijo je pograbilo še nekaj skupin, med drugim reševalci in študentje, ki so proti prihajajoči šolski reformi. Francoska vlada se v teh trenutkih dejansko boji in je končno spoznala, da se z ljudstvom ne sme preveč igrati. Zaradi napovedanih protestov vsake toliko zapirajo Eifflov stolp, nekatere muzeje in kavarne, saj na žalost pričakujejo, da bodo protestniki povzročili veliko škode. Ja, ljudje imamo glas in prav je, da ga uporabimo. Ne morem pa mimo ljudi, ki brezglavo uničujejo tujo lastnino (kaj je imel tisti avto z čimerkoli?), mečejo kamne in molotovke v policijo, da jih ta mora nazaj streljati z gumijastimi naboji in solzivcem.

SMO LJUDJE ALI SMO DIVJAKI?

To, da vodilne kot v nekem srednjem veku ne briga za delavski in nižji sloj, ni dopustno in je prav, da se to glasno izrazi. Protest, tudi tak kultiviran, je lahko zelo efektiven, če se v njem združijo vsi, ki jih je ali bo neka stvar prizadela. V Sloveniji je problem naša razdeljenost in slepo zaupanje nekaterim vodilnim, čeprav še slepec vidi, da jih vodi za nos. Zato se zelo težko kolektivno upremo zadevam, ki so v našo škodo. Francija je svoje težave kopičila in požirala ogromno časa, sedaj pa je vse izbruhnilo. Nasilen protest zadev ne bo rešil. Kaos ne bo nikoli prinesel reda. Francozi sicer počasi dobivajo tisto, kar zahtevajo, a pot bo še dolga. Škoda, resnično škoda, da je moral preprost bolj za človekove pravice očrniti vandalizem posameznikov, ki s početjem še dodatno škodijo sodržavljanom.
Avtor: Peter Susič

Deli:

Za nadaljnje branje...