Beri mal bolj resno

Facebook boli k**** … in nas tudi

Hm, le kaj bodo v kratkem spet skuhali pri Facebooku? Zadnje čase s čolničkom plujejo po zelo razburkanem morju, katerega valovi butajo ob čoln iz vseh strani in razkrivajo novo nastale luknje, zaradi katerih bi nekateri že zdavnaj potonili. A pri njih ni tako. Luknje takoj zakrpajo in odbrzijo naprej. Ne le oni, luknje jim pridemo zatisniti kar sami uporabniki ter še naprej dovolimo, da s svojimi ribiškimi palicami lovijo naše podatke. In Facebook jih je vedno bolj lačen. Kljub temu, da smo pred meseci ugotovili, da je FB posegal v ameriške volitve in kljub temu, da je napad razgalil podatke 50 milijonov uporabnikov. Še vedno pa lahko brez sramu predstavijo nov domač izdelek, ki bo uporabniku prisluškoval 24/7. Facebook Portal mu bo ime.

Foto: Facebook Portal+. (Inverse.com)

PORTAL BO VEDEL, KJE SI, STALNO!

Facebook je pravi mali firbec, ki ga zanima vse, tudi tisto, kar se ga ne tiče. V nas hoče vstopiti skozi vse mogoče luknje. Da lahko z našimi podatki FB počne, kar se mu sprdne, smo prisegli že ob registraciji, zato mu naša najljubša jed in velikost falusa ni nobena skrivnost. Ker pa je dogajanje omejeno le na splet, hoče FB vstopiti tudi v naše domovanje. Facebook Portal bo creepy napravica s zaslonom, ki bo v osnovi malce boljši pametni hišni zvočnik (zato ker bo imela ekran, ddd). Poleg osnovnih stvari, kot je poslušanje muzike, spraševanje o vremenu in prižiganju luči bo Portal omogočal tudi gledanje videa in videoklicanje.

FB pa sploh ne skriva, da bo Portal lahko zaznal, kje v hiši se nahajamo. Torej, lahko bo vedel ali smo v dnevni pred TV, ali pa smo šli odtočit na WC. Ali bo s tem opremljena kakšna funkcija, kot recimo pavziranje videa, ko bomo zapustili sobo, se ne ve. Se pa ob tem poraja vprašanje, ali bi lahko Portal zbiral informacije in jih prodajal oglaševalcem. Tej bi poslušal, kaj počnemo med TV oglasi. Ostanemo in jih gledamo, se med njimi pogovarjamo (torej jih ignoriramo), gremo počet kaj drugega? Tej podatki bi bili za oglaševalce zlata vredni.

Foto: Reuters

Facebook pa ne misli ostati samo pri lociranju, kje v hiši se nahajate. Pred kratkim so izvedeli, da je FB žical ameriške banke za bančne podatke uporabnikov. Bodo tako umaknili oglase za stvari, ki so predrage za nekega uporabnika? A je to res najboljša ideja glede na to, kako zanič FB ščiti zaupne podatke uporabnikov? Pa vendar vsakič zatrjujejo, da je vse v redu in da imajo stvari pod nadzorom. Eden vodilnih mož Sheryl Sandberg je celo izjavil, da če ne zmorejo zavarovati naših podatkov, si jih ne zaslužijo. Precej slab odgovor glede na vse njihove pizdarije.

FACEBOOK = BAD?

Ampak, a je Facebook zloben? Hoče naše podatke zato, da bo zavladal svetu, kot bi vse tole predstavil kak hollywoodski film? Ah ne. FB še vedno stremi k temu, da bi združil vse ljudi sveta. Da bi poenostavil in personaliziral uporabniško izkušnjo. Da bi vsak, ki pride na FB, lahko brskal tisto, kar mu je všeč. Zato pa hoče tole vedeti o nas, čeprav vse skupaj postaja že malce scary. In kaj naj z vsemi temi podatki? Njihovi algoritmi jih očitno ne zmorejo premleti. Bodimo realni, FB še vedno ne razume, kaj mi je všeč. Več kot polovica prikazanih objav je brezvezno govno, za katerega me ne briga. Poleg tega, da skušajo združiti ljudi, pa hočejo z njihovimi podatki obogateti. Njihovih dobiček je dejansko narasel in ne padel, kot bi pričakovali zaradi vseh teh škandalov. Zato se Facebook očitno nima česa bati. Zato pa imajo fris ponujati produkte, kot je Portal. Zato pa lahko brez sramu vprašajo za naše nage fotke, da jih analizirajo in v primeru, da jih nekdo brez našega privoljenja naloži, takoj izbrišejo. Enostavno vedo, da folk ne bo rekel “ej stari, wtf?!” in izbrisal svojega profila. To jim jasno pokažejo zbrani podatki. Zato jih ne briga. In očitno nas tudi ne.

Foto: Reuters

Avtor: Peter Susič

Deli: