Beri Glej naši heroji

Blaž Demšar – izdelovalec godal, goslar

Za dobro violino potrebujemo vrhunski les, veliko časa in ogromno znanja, s tem da zadnje na končanem glasbilu pusti največji pečat

Goslarji z vsega sveta prav zato še danes iščejo izgubljeno znanje umrlih italijanskih mojstrov. Med njimi je tudi družina Demšar iz Slovenije, ki že več kot 90 let izdeluje vrhunska ročno izdelana godala.

Zgodovina violin se je začela okoli leta 1530, ko je italijanski mojster Andrea Amati izumil violino, kot jo poznamo danes. Amati je svoje znanje naprej predal mojstrom iz družin Guarneri in Stradivari. Ti so skrivnosti izdelovanja kremonskih violin odnesli s seboj v grob, s tem pa se je okoli leta 1750 končala zlata doba violin.

Goslarska zgodovina družine Demšar se je začela v prvi četrtini prejšnjega stoletja. Blažev soimenjak in ded Blaž Demšar je bil izučen mizar in samouk izdelave glasbil. Z ljubeznijo do glasbe je okužil vse svoje otroke, ki so se kasneje izučili za akademske glasbenike, njegov najstarejši sin in Blažev stric Vilim pa je vse življenje ostal povezan z izdelavo godal.

Vilim je z leti prevzel družinsko delavnico in nadaljeval tradicijo izdelovanja godal. Delavnica je iz leta v leto rasla, rasel pa je tudi sloves glasbil, ki so zapustila njena vrata. Večino svojega časa je namenil iskanju popolnega staroitalijanskega tona, izdelal pa je več kot tisoč glasbil. Izšolal je mnogo pomočnikov, med katerimi so bili tudi danes svetovno priznani izdelovalci godal.

Pri stricu je svojo pot začel tudi Blaž, ki je že pri dvanajstih letih od dvakrat do trikrat tedensko prišel pomagat v delavnico. Po končani fakulteti je ves svoj čas namenil profesionalnemu izdelovanju godal. Po smrti Vilima je Blaž prevzel še vodenje družinske goslarske delavnice.

Blaž Demšar je tako že tretja generacija goslarjev in nadaljuje več kot 90-letno tradicijo, ki v družini prehaja iz roda v rod.

Avtor: Jan Lukanović
Video: Gal Ancelj, Jan Lukanović

Deli:

Za nadaljnje branje...