Beri še mal za dušco

Benetke, ko v njih ni žive duše

Kraj, ki ga letno obišče preko 20 milijonov turistov. Kraj, ki že stoletja stoji na podvodnih kolih in bolj ali manj kljubuje zobu časa. Kraj, ki je bogat tako z številom golobov kot z neverjetnimi arhitekturnimi dosežki. Kraj naštetih kanalov in uličic. Za nekatere (predvsem Američane) najbolj romantičen kraj ever. Benetke si je sigurno ogledala že sleherna duša.

Foto: Screenshot iz videa. (Gregorič in Jesenčnik)

TURISTI, TURISTI, TURISTI

Otroke veseli poganjanje množico golobov, starejše pa si radi ogledujejo srednjeveške gradbene dosežke. Za romantiš dušce je kot nalašč najem ikoničnega beneškega čolnička, ki te spretno vodi skozi ozke mestne kanale. A kot je bilo napisano na začetku, v Benetkah je stalno gužva. Pohajanje po uličicah in čez mostove otežuje reka ljudi, ki rine vsak v svojo smer in se ne zmeni za druge. Ker smo si tudi po tem zapomnili tale količarsko mesto, je ogled tega time-lapsa toliko bolj zanimiv. Spominja že malce na kak post-apokaliptični film.

DELO SLOVENSKIH USTVARJALCEV

“To je zgodba o našem svetu. Zgodba o našem življenju.« Posnetek je nastajal kar dve leti. Množica različnih posnetkov je bila združena v en video, še prej pa je izdelek moral skozi obsežno postprodukcijo. Tam sta slovenska ustvarjalca Gregorič in Jesenčnik izbrisala vse ljudi in sestavila kar malce srhljiv posnetek Benetk, v katerih ni žive duše. “Cilj tega edinstvenega kratkega filma je bil ustvariti šokanten vizualni učinek praznega prostora v mestu, kot je razvidno iz popolne odsotnosti človeškega dejavnika.”

Foto: Screenshot iz videa. (Gregorič in Jesenčnik)

Uredil: Peter Susič

Deli:

Za nadaljnje branje...