Beri Glej naši heroji

Aleks Rutar – izdelovalec harmonik

Harmonika je eno od najpopularnejših glasbil pri nas. Je instrument, brez katerega veselica ne bi bila veselica. Je inštrument, brez katerega Slovenija ne bi bila Slovenija

Za glasbilarja je izdelava harmonike precejšen zalogaj. Je dolgotrajen proces, ki se ga ne naučiš v nobeni šoli, zahteva pa veliko znanja in še več potrpljenja. Aleks Rutar je druga generacija izdelovalcev glasbil v družinskem podjetju Rutar, ki je že kar sinonim za kakovost na trgu harmonik.

Aleks Rutar je odraščal med harmonikami. Njegov oče je bil ljubiteljski izdelovalec harmonik, v delavnici pa je Aleks preživel večji del svojega otroštva. Sprva je bila delavnica zanj le prostor za igro, a ko mu je oče z leti zaupal tudi zahtevnejša opravila, je Aleks hitro pokazal zanimanje za to obrt.

Ko je prišel čas za srednjo šolo, je bila Aleksova prva izbira lesarstvo, a v resnici ga je že takrat zanimalo samo še izdelovanje harmonik. Po končani šoli se je šel k staremu italijanskemu mojstru učit uglaševanja harmonik, po prihodu domov pa se je zaprl v domačo delavnico, kjer mu je oče zaupal še zadnje skrivnosti izdelovanja glasbil.

Aleksov oče je v sinu že zgodaj prepoznal glasbilarsko strast. Predvidel je, da bo sin nadaljeval njegovo obrt, zato si je zadal cilj, da naredi kar najboljšo harmoniko. “Ko sem očetu povedal, da želim nadaljevati njegovo obrt, se je vse spremenilo,” nam je povedal.

Z očetom sta tako vso energijo usmerjala samo še v razvoj glasbil, harmonike Rutar pa so v tistem času začele dobivati svoj edinstven značaj, zaradi katerega še danes izstopajo iz množice.

Trg z glasbili je te dni precej nasičen in kdor išče harmoniko, jo bo kmalu tudi našel. Vprašanje je le, kakšna bo ta harmonika. “Povprečnih harmonik je malo morje, le dobrih je zelo malo,” pravi Aleks in dodaja, da so “kakovostne harmonike lahko zelo drage, ljudje pa od njih seveda tudi veliko pričakujejo”.

Rutarjeva harmonika je primer harmonike, ki zadovolji še tako zahtevne harmonikarje. Ohišje je izdelano iz najmanj 15 let starega, na zraku sušenega lesa, patentirana mehanika je izredno odzivna in obenem robustna, glasilke pa za njih po naročilu izdelujejo v Italiji. Prav glasilke pa so tiste, ki dajo Rutarjevi harmoniki tudi svojevrsten ton.

“Vsak element v instrumentu mora biti stoodstoten. Sledi sestavljanje, kjer prav tako ni prostora za napake. Šele ko je harmonika sestavljena, se izkaže, ali je izdelek tak, kot mora biti. Skupek je tisti, ki odloča, ali je harmonika res harmonika,” je prepričan Aleks.

Aleksa Rutarja te dni lahko najdete v njegovi delavnici na avstrijskem Koroškem. Tja se je Vipavec z družino preselil, ker je imel v Sloveniji težave s ponarejevalci njegovih harmonik. Doma mu sistem namreč ni omogočal ustrezne zaščite pred ponaredki, to pa je mojstra, ki vsako harmoniko izdeluje vsaj tri mesece, spravljalo ob pamet.

“Voditi podjetje, ki sem ga prevzel od očeta, je zame velika čast. Nadaljujem lahko tradicijo izdelovanja vrhunskih glasbil in to mi je v veliko veselje,” pravi Aleks. “Po drugi strani pa je to tudi precej stresno, saj je treba skrbeti za dobro ime podjetja,” še dodaja.

Avtor: Jan Lukanović
Video: Gal Ancelj, Jan Lukanović

Deli: