Beri mal bolj resno

Kljub obtožbam se njegova glasba posluša še bolj

Prejšnji teden je celoten svet, ne samo glasbeni, presenetila objava HBO dokumentarca o Michaelu Jacksonu, v katerem sta dve domnevni žrtvi, James Safechuck in Wade Robson, priznala, da ju je slavni pevec spolno zlorabljal večino njunega otroštva. Na trditve so se ljudje odzvali različno, saj je kralj popa takšna priljubljena ikona, da je vse skupaj težko prebaviti v nekaj dneh. Če pa so se nekateri radii in glasbene lestvice odločili glasbo slavnega pevca umakniti iz repertoarja, pa so jo očitno poslušalci začeli še bolj poslušati kot prej.

PORAST NA LESTVICAH

Tuje lestvice so videle porast po številu poslušanj glasbe Michaela Jacksona. iTunes lestvica je album Nomber Ones po popularnosti preselila na 44. mesto, čeprav je v času pisanja spet padel na nekje 87. mesto. Uradna angleška lestvica postavlja isti album na 61. mesto po poslušanosti. Ravno tako se je povečalo klikanje na album The Essential Michael Jackson. Je pa res, da se očitno Michael tudi dokončno umika iz radijskih valov, le nekateri še vedno vztrajajo. Recimo BBC.

Foto: Levo je Michael s Jimmyjem Safechuckom, desno pa Wade Robson, ki je leta 2005 pričal, da je Michael nedolžen obtožb o zlorabi. (Pinterest/Reuters)

NI VEČ PROSTORA ZA JACKSONA

Umik njegove prezence so potrdili tudi ustvarjalci Simpsonovih, ki so se odločili iz obtoka umakniti epizodo z imenom Stark Raving Dad. Izvršni producent serije je svojo odločitev pojasnil tako: “Zdi se nam, da je to edina prava odločitev. To je bila nam zelo ljuba epizoda. Nikakor nismo za to, da se gremo “kurjenja knjig” ali česa podobnega. Ampak tole je naša knjiga, torej nam je dovoljeno, da iz nje vzamemo kakšno poglavje.”

Foto: V dokumentarcu govorca povesta, da naj bi bil Jacksonov zakon s Liso Marie Presley-Jackson samo krinka za javnost. (Reuters)

HBO-JU NI LAHKO

Jacksonova posest HBO namreč toži za celih 100 milijonov dolarjev, saj naj bi kršil klavzulo iz leta 1992. Michaela naj bi dokumentarec prikazoval samo v slabi luči, zraven niso vključili nikogar, ki je imel o njem povedati kaj pozitivnega. Obema žrtvama tudi očitajo, da vse skupaj počneta za publiciteto, ker sta poprej vedno pričaka v pevčevo prid. Vpliv, ki ga je imel in ga Michael še vedno ima na glasbeno industrijo, je ogromen. Ne samo radijske postaje, tudi znani izvajalci, ki so zasloveli tudi po zaslugi posnemanja njegovega stila, bodo imeli težko transformacijo.

Uredil: Peter Susič

Deli:

Za nadaljnje branje...