Beri skretno branje

1800 let star penis, ki je razveselil zgodovinarje

Grajenje visokih in dolgih zidov ni ravno tema, o kateri vsi radi govorimo. Trenutna polemika glede Trumpa in njegova zidu pa ne odvrne od dejstva, da so podobni starodavni zidovi za današnje zgodovinarje sila zanimivi. Kitajski zid je itak svetovno čudo, a po svetu obstaja še vsaj nekaj drugih zidov, ki so bili zgrajeni iz podobnih razlogov: da bi ustavili prihod tujcev. Eden takih je Hadrijanov zid v Angliji, ki je sedaj vroča točka za poznavalce starega veka in rimskega imperija. Zakaj? V bližnjem kamnolomu so namreč našli zelo staro poslikavo penisa, ki naj bi jo narisal rimski vojak.

Foto: Historicengland.org.uk

ZID NI BIL EDINI, KI JE BIL DOLG…

Verjetno se ob tem primeš za glavo in pomisliš, da takratni moški le niso bili bolj odrasli in resni, kot smo moški sedaj. A zelo verjetno Rimljan lulčka ni narisal zato, da bi nasmejal kolege, ampak naj bi bil falus za Rimljane znak sreče. No, mogoče pa se je res hotel malce pošaliti. A sigurno si ni mislil, da bodo njegovega lulčka zgodovinarji tako zelo veseli. Mike Collins iz Historic England pravi, da gre za eno bolj pomembnih odkritij blizu tega znamenitega zidu. Tega je cesar Hadrijan postavil leta 122, dolg pa je kar 117 kilometrov.

Foto: Nekakšen Rimljanski amulet, ki je ščitil pred zlobnimi nadnaravnimi silami. (Look4ward.co.uk)

HECANJE IZ ŠEFA

Ni pa penis edina stvar, ki je krasila kamnite zidove. Našli so tudi besedne zapise, s katerimi so uspeli postaviti točno letnico kdaj so nastali. Nekateri grafiti celo nakazujejo na to, da so vojaki svoje poveljnike risali v komičnih podobah. Kar ni nič čudnega, vsak se rad malce poheca iz svojega šefa. Zapisi torej izvirajo okrog leta 207, ko je takratni cesar osebno vodil vojsko skozi Anglijo ter zatiral uporniška plemena. Hkrati je zaukazal izboljšave na zidu.

Foto: Historicengland.org.uk

SKENIRANJE ZA BODOČE GENERACIJE

Poslikave in napise bodo sedaj po hitrem postopku digitalno poskenirali, saj voda in ostale reči močno vplivajo na njihovo ohranjenost. Kamnolom je bil odkrit že precej časa nazaj, a se je posul, zaradi česar je bilo nadaljnje raziskovanje preveč nevarno. Sedaj, s sodobno opremo, pa so se raziskovalci zadeve lotili resno. Zapisi, tako kot tudi lulek, so pomembni zato, ker so redki. Pa čeprav so jih v takratnem času risali na polno. Pač saj veste, lulek prinaša srečo. Povejte to svojemu frendu naslednjič, ko mu ga narišete na čelo. Samo dobro mu želite, to je vse!

Foto: Tale zadeva je krasila hišo Rimljana nad vhodnimi vrati. Našli so v Izraelu. (Thefreshtoast.com)

Avtor: Peter Susič

Deli: